Sistemul selectiei negative: cei mai buni dintre cei rai castiga

Zilele acestea am avut o discutie lunga cu un grup de lucru pe tema noilor mecanisme ale selectiei de cadre instituite in Est. Despre tehnicile si modul in care acest om a pus mana pe VAZ (cea mai importanta uzina de constructii de masini din URSS), Sibneft (petrol), scheme piramidale, Aeroflot sau ORT (postul national de televiziune al URSS-Rusia) nu are rost sa va povestesc pentru ca acum le puteti citi pe toate canalele mass-media. Daca privim si mai atent perioada de inceput, atunci putem observa ca actiunile primilor oameni de afaceri importanti din aceasta perioada a capitalismului primitiv si a grupurilor care aveau sa joace un rol fundamental in procesul "marilor privatizari" seamana izbitor de mult cu cele ale piratilor din Caraibe din secolul XVII.

acum 96 luni (30 May 2016)

Zilele acestea am avut o discutie lunga cu un grup de lucru pe tema noilor mecanisme ale selectiei de cadre instituite in Est.

Poti intra si evolua in structurile de putere numai in masura in care esti parte sau ai un continut negativ, asupra ta exista ceea ce se numeste in spatiul ex-sovietic un "kompromat" (materiale compromitatoare), caci doar asa masina politica functioneaza si tu devii manevrabil.

Dar ca om care lucrez in cercetarea mea de cativa ani pe lumea banditilor, lumea interlopa din Est, pot spune ca in literatura s-au scris multe povesti cu acest continut inca de acum aproape 100 de ani. Dar, pentru a deveni "sef de banda" trebuie sa fie uns, acceptat de "familie", grupul restrans al liderilor lumii interlope din Oddesa.

In cartierul Moldovanka el era numit "un evreu si jumatate", un om pe care nici un bandit din Odessa nu a reusit sa-l jefuieasca chiar daca i s-au organizat 10 "nalioate" si o inmormantare. Benea Krik este insa primul cel care reuseste aceasta performanta unica in acele timpuri: il jefuieste cu mare clasa pe faimosul "un evreu si jumatate". Selectia negativa se bazeaza pe un soi de meritocratie pe invers: cei mai buni dintre cei mai rai castiga.

Acum ceva timp am scris o analiza despre primul faimos oligarh rus Berezovsky, pe care-l consideram "icoana liberalismului rus", si despre cum a avut loc marele jaf rusesc si acumulare de capital prin mecanismul numit "privatizare".

Berezovsky ramane etalonul si eroul perioadei de inceput, al epocii de debut a capitalismului din spatiul sovietic. El este omul care a venit cu nimic, fara bani, fara capital, si a pus mana pe aproape totul: fabrici, uzine, banci, resurse si control politic. In acei razboinici ani ‘90, in care are loc transferul proprietatii din mainile statului in mainile unui grup mic de privati prin cele mai ilegale si criminale metode, Berezovsky devine liderul unanim acceptat.

Vremurile cereau un erou si el a venit sub c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro