Sistemul care opreste votul multiplu

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a pus la punct o procedura de -monitorizare a votului, bazata pe scanarea cartii de identitate. Ce s-a intamplat cu votul diasporei Directorul STS, Marcel Opris, a prezentat in fata membrilor Comisiei de cod electoral sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal prin care se doreste eliminarea votului multiplu de la alegeri.

acum 68 luni (11 Mar 2015)

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a pus la punct o procedura de -monitorizare a votului, bazata pe scanarea cartii de identitate. Ce s-a intamplat cu votul diasporei

Directorul STS, Marcel Opris, a prezentat in fata membrilor Comisiei de cod electoral sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal prin care se doreste eliminarea votului multiplu de la alegeri.

Sistemul consta in instalarea unui calculator si a unui scanner la fiecare din cele 18.000 de sectii de votare. Scannerul citeste ultimele doua randuri din cartea de identitate, care contin CNP si data de expirare, si sunt introduse intr-o baza de date, acest lucru avand semnificatia ca s-a exercitat votul. In momentul in care acelasi CNP este introdus la alta sectie de vot, sistemul emite pe loc o alerta, care duce la anularea celui de-al doilea vot. "Sistemul poate fi facut sa afiseze fiecare alegator cu drept de vot. Poate fi o transparenta absolut totala, nu se va sti identitatea alegatorilor, ci doar numarul de alegatori si unde au votat. Daca ati lua un echipament si ati scana legaturile de Internet, nu o sa le vedeti, pentru ca toate datele care pleaca din aceasta aplicatie sunt criptate, cu aplicatii speciale de criptare care se decripteaza la sosire si sunt strict protejate pe traseu. Ar costa extrem de scump ca cineva sa poata intrerupe un proces electoral", a explicat directorul STS. El a aratat ca sistemul a fost gandit in 2009, dar poate fi adaptat la tehnologia de acum, prin folosirea de smartphone-uri sau tablete, aratand ca astfel de mijloace pot fi instalate cu mare usurinta si in sectiile de vot din strainatate. "Pentru un numar semnificativ de sectii de vot exista conditiile pentru a se instala asemenea echipamente, pentru celelalte se pot face pana in 2016", a afirmat directorul STS.

Finantare de la buget

Potrivit parlamentarilor din Comisia de cod electoral, fondurile urmeaza sa fie asigurate de la bugetul de ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro