Siria, zona de testare pentru noile arme rusesti. Are NATO motive sa fie ingrijorata?

Destinat unor atacuri nucleare cu ale sale rachete de croaziera cu raza lunga de actiune, are o autonomie de zbor de 14.000 km, iar in Siria a fost folosit pentru a lansa bombe ghidate cu laser de tip KAB-500 si pentru lovituri cu rachete Kh-29L cu ghidaj laser si cu rachete balistice Kh-101 "Raduga" (24 m lungime si greutate de lansare de 2300 kg, purtatoare a unei ogive de 400 Kg, precizie de lovire de ordinul a 6-9 metri, raza de actiune de 2000 km). Va avea 800 t., ceea ce inseamna ca va indeplini misiuni in apropiere de coasta sau pe fluvii mari, dispunand de un sistem extrem de puternic de arme printre care rachete Kalibr, rachete ONIK (repartizare pe cele 32 de tuburi de lansare) precum si un sistem de rachete antiaeriene tip PANTSIR (pe pe o a treia unitate de lansare).

acum 80 luni (13 Jul 2017)

>

"In luptele din Siria au fost testate si ameliorate 162 de tipuri de arme moderne. A fost vorba despre prima folosire de munitii si rachete de croaziera cu ghidaj de precizie lansate de pe mare in conditii de lupta. Tinand cont de experienta in Siria, am modificat sistemele unificate de comandament si control pentru trupele si armele noastre la nivel tactic, ceea ce a dus la reducerea timpului necesar pentru luarea de decizii si planificarea comandantilor si personalului combatant". Destinat unor atacuri nucleare cu ale sale rachete de croaziera cu raza lunga de actiune, are o autonomie de zbor de 14.000 km, iar in Siria a fost folosit pentru a lansa bombe ghidate cu laser de tip KAB-500 si pentru lovituri cu rachete Kh-29L cu ghidaj laser si cu rachete balistice Kh-101 "Raduga" (24 m lungime si greutate de lansare de 2300 kg, purtatoare a unei ogive de 400 Kg, precizie de lovire de ordinul a 6-9 metri, raza de actiune de 2000 km). In aceeasi categorie de arme, trebuie citata si bomba ghidata cu laser KAB-1500, dotata cu un captator laser care-i permite corectii de traiectorie, poate patrunde pana la 20 de metri sub pamant sau 3 metri de beton inainte de explozie (greutate 1500 kg, lungime 4,4 m, altitudine de lansare pana la 8000 m) sau obuzul ghidat de 152 mm "Krasnopol".

In iulie anul trecut a fost testata si drona de supraveghere "Nelk" (autonomie de zbor 3 ore) si care functioneaza cu un motor cu hidrogen. Poate va mai aduceti aminte de primul tir inspre teritoriul sirian din decembrie 2015 atunci cand rachetele au fost lansate de pe fregata Daghestan si alte trei corvete din flotila Marii Caspice pentru a continua mai apoi cu lansari de pe platforme de suprafata si de pe submarine. Expertii noteaza o imbunatatire continua a sistemelor de ghidare care se bazeaza pe o combinatie de sisteme de navigatie folosind sistemul GPS rusesc Glonass cu o componenta de analiza a terenului si un sistem de navigatie inertial.

Testarile ruse... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro