Siretlicul gandit de 150.000 de romani pentru a scapa de plata unui impozit. Paguba estimata la 10 milioane de lei

Siretlicul gandit de 150.000 de romani pentru a scapa de plata unui impozit. Paguba estimata la 10 milioane de lei

Cresterea de aproape 27% este cea mai mare inregistrata in ultimii 20 de ani pentru un impozit local, iar explicatia oferita de autoritatile locale este de-a dreptul stupefianta: circa o jumatate dintre locuitorii orasului au gasit metode de a scapa de plata taxei, motiv pentru care incasarile au scazut drastic, cu aproape 10 milioane de lei pe an in ultimii doi ani.

acum 59 luni (27 Dec 2017)

Inventivitatea romaneasca, "altoita" pe un act normativ facut prost, a dus la o situatie paradoxala la Galati, unde circa 150.000 de locuitori, adica jumatate din populatia urbei, au "fentat" taxa din care ar trebui sa fie asigurata curatenia orasului.

Totul a pornit de la taxa de habitat introdusa in urma cu mai bine de un deceniu pentru a fi finantata activitatea de colectare, depozitare, sortare si eliminare a deseurilor menajere, dar si pentru curatenia spatiilor publice.

Ulterior, taxa a fost majorata anual, in functie de costurile estimate pentru salubritate, ajungand in prezent la 67 de lei de persoana, dar urmand sa faca un salt spectaculos, de la 1 ianuarie 2018, la 85 de lei de persoana. Cresterea de aproape 27% este cea mai mare inregistrata in ultimii 20 de ani pentru un impozit local, iar explicatia oferita de autoritatile locale este de-a dreptul stupefianta: circa o jumatate dintre locuitorii orasului au gasit metode de a scapa de plata taxei, motiv pentru care incasarile au scazut drastic, cu aproape 10 milioane de lei pe an in ultimii doi ani.

Desi in teorie ar mai ramane circa 180.000 de galateni care platesc taxa de habitat, in realitate doar in jur de 120.000 de oameni sunt bun-platnici, restul refuzand pur si simplu sa achite suma datorata. Asa se face ca, in final, desi in bugetul de salubritate al orasului ar fi trebuit sa se adune, pe 2017, aproape 19 milioane de lei, suma colectata a fost, de fapt, de numai 8,7 milioane de lei.

"Din analizele facute, incasarile actuale nu asigura decat cheltuielile pentru patru-cinci luni dintr-un an si de aceea anul viitor vor indesi controalele, vom face verificari impreuna cu administratorii asociatiilor de proprietari pentru a-i identifica pe toti locatarii, astfel incat sa plateasca si acestia taxa, asa cum o fac cei de buna credinta", a mai declarat primarul.

Acesta a adaugat ca exis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro