SINTEZA Ce modificari planuieste Guvernul: impozit zero pentru medici, dividende si terenuri lucrate, compensate insa de majorarea accizelor la carburanti

SINTEZA Ce modificari planuieste Guvernul: impozit zero pentru medici, dividende si terenuri lucrate, compensate insa de majorarea accizelor la carburanti

Carburantii vor deveni mai scumpi in Romania decat in Austria sau Luxemburg, daca Guvernul pune in aplicare un proiect publicat marti de majorare a accizelor la benzina si motorina de la 1 septembrie. Guvernul propune, astfel, revenirea la nivelul accizelor practicate in anul 2016, cand contineau si supraacciza de 7 eurocenti pe litru, respectiv de: 2.327,27 lei/1.000 de litri benzina cu plumb, 2.035,40 lei/1.000 de litri benzina fara plumb, 1.897,08 lei/1.000 de litri motorina. Aceasta schimbare ar aduce o majorare de circa 45 de bani pe litru pentru carburanti si ar duce Romania de pe locul doi, dupa Polonia, in prezent, pe locul al saptelea in topul tarilor din UE cu cea mai ieftina benzina, adica foarte aproape de nivelul actual din Austria sau Luxemburg, potrivit News.ro.

acum 68 luni (8 Aug 2017)

Carburantii vor deveni mai scumpi in Romania decat in Austria sau Luxemburg, daca Guvernul pune in aplicare un proiect publicat marti de majorare a accizelor la benzina si motorina de la 1 septembrie.

Guvernul propune, astfel, revenirea la nivelul accizelor practicate in anul 2016, cand contineau si supraacciza de 7 eurocenti pe litru, respectiv de: 2.327,27 lei/1.000 de litri benzina cu plumb, 2.035,40 lei/1.000 de litri benzina fara plumb, 1.897,08 lei/1.000 de litri motorina.

Aceasta schimbare ar aduce o majorare de circa 45 de bani pe litru pentru carburanti si ar duce Romania de pe locul doi, dupa Polonia, in prezent, pe locul al saptelea in topul tarilor din UE cu cea mai ieftina benzina, adica foarte aproape de nivelul actual din Austria sau Luxemburg, potrivit News.ro.

In prezent, tara noastra are printre cele mai scazute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevazute de legislatia Uniunii Europene.

Insa daca Romania are cel mai mic pret din Uniunea Europeana al benzinei cu taxe, cand vine vorba de pretul benzinei fara taxe Romania este pe locul 15 in Uniunea Europeana cu un cost al benzinei mult peste tari producatoare de petrol precum Marea Britanie si Olanda, dar si peste tari precum Austria, Polonia, Bulgaria.

Situatia este similara si in cazul pretului motorinei fara taxe, Romania se situeaza pe locul 17 in Uniunea Europeana ca pret, mult peste tarile producatoare de petrol precum Uniunea Europeana si Olanda, dar si peste tari precum Austria, Italia, Polonia, Bulgaria.

Ce vrea de fapt Guvernul

Desi motiveaza ca majorarea accizelor se impune pentru "mentinerea preturilor produselor petroliere competitive din regiune, care, in urma reducerii fiscalitatii, a ajuns sa inregistreze cel mai mic pret al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeana", motivul este cu totul altul.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro