Sintagma care poate provoca explozia Spaniei: "referendumul unilateral de independenta"
Ramane insa de vazut, in cazul in care se poate ajunge la o situatie conflictuala directa, cui i se vor supune fortele de politie locale pe care, cel putin in acest moment, separatistii sustin ca le controleaza pe deplin, acestea fiind cu totul de partea lor si impartasindu-le dorinta de ruptura de Spania. Daca da, atunci de-abia din acest moment intrebarile devin deosebit de grave deoarece, din nou, ar trebui sa ne intoarcem la ceea ce este acuzat a fi o incercare de subminare continua a edificiului european si a dorintei de intarire a unei structuri cu mult mai puternice si integrate, cea in favoarea careia Spania s-a pronuntat inca de la inceput alaturi de Franta, Germania, Italia si tarile din Benelux.
>
Tot ieri a venit si decizia asteptata a Curtii Constitutionale, care a hotarat suspendarea pachetului legislativ adoptat cu o zi inainte de Parlamentul catalan, urmand ca, posibil azi, sa se pronunte asupra nulitatii absolute a acestuia. Deja, din 2014, Curtea Constitutionala declarase ca anticonstitutional orice referendum avand ca scop autodeterminarea unei regiuni, numai ca, in acest moment, autoritatile de la Barcelona nu mai recunosc legitimitatea deciziilor guvernului si institutiilor centrale de la Madrid. Ceea ce se intampla acum, din moment ce premierul Rajoy a vorbit despre aparitia unei "provocari fara precedent", adica referendumul unilateral de independenta convocat de catalani, dar si promisiunea autoritatilor locale ca, in cazul in care populatia se va pronunta pentru independenta, in termen de 48 de ore vor fi functionale structurile noului stat, Catalonia independenta si suverana. La randul sau, Procurorul General al Regatului Spaniei i-a acuzat pe separatistii catalani "ca au ignorat deciziile Curtii Constitutionale" si a precizat ca sunt pregatite doua proceduri impotriva membrilor Conferintei Presedintilor din cadrul Parlamentului Catalan, anuntand si demararea unor anchete privind cei care pregatesc scrutinul de pe 1 octombrie.
Ceea ce pare acum ca o avalansa de masuri "la cald" nu este ceva nou, din moment ce, deja din luna februarie, cotidianul El Mundo anunta ca, intr-o reuniune a guvernului spaniol, se evocasera deja masurile care ar putea fi luate in cazul aparitiei unei crize de acest fel. O miscare logica, deoarece astfel ar putea fi blocate si inchise toate sectiile de vot organizate in scoli si, la fel de important, s-ar asigura un control asupra politiei catalane, Mossos d'Esquadra. Ramane insa de vazut, in cazul in care se poate ajunge la o situatie conflictuala directa, cui i se vor supune fortele de politie locale pe care, cel putin in acest moment, separatistii sustin ca le controleaza pe deplin, acestea fii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro