Singurul oras din Romania care are zeci de cruci din piatra pe strazi. Care este povestea lor

Singurul oras din Romania care are zeci de cruci din piatra pe strazi. Care este povestea lor

Textul de pe aceste cruci votive, inscriptionat in slavona si in chirilica este randuit in trei parti: prima este o invocare a Sfintei Treimi, in a doua se pomenesc timpul si sarbatoarea cand au fost ridicate, respectiv Nasterea Domnului, iar in a treia sunt enumerate privilegiile de scutire ale campulungenilor, de care se bucurau inca de la intemeierea Tarii Romanesti, privilegii pe care domnitorii le innoiau periodic sau la inceputul altei domnii.

acum 64 luni (3 Feb 2017)

Realizate din calcar numulitic de Albesti, folosit inca din antichitate de catre mesterii pietrari, crucile votive au fost ridicate intre 1576 si 1868 in vechile cartiere ale orasului, la rascrucea unor drumuri importante, iar locuitorii Campulungului se-nchina si acum cu evlavie cand trec pe langa ele.

Daca treci prin Campulung, aflat la 160 de kilometri de Bucuresti, nu poti sa nu remarci crucile mari de piatra, cu motive ancestrale, ce strajuiesc cam toate intesectiile orasului, monumente care completeaza parca, intregindu-l, aerul istoric al batranei urbe. Fosta capitala a Tarii Romanesti este singurul oras din Romania pe ale carui strazi au fost ridicate si inca se pastreaza 37 de cruci votive din piatra la care, de mai bine de 400 de ani, oamenii se inchina si-n care-si pun sperantele .

Prima cruce a fost inaltata in 1576

Punct de vama intre Tara Romaneasca si Transilvania, Campulungul s-a gasit, de secole, pe unul din principalele drumuri comerciale ce legau Europa de Grecia si Imperiul Otoman. In aceste rascruci de drumuri au inceput sa fie inaltate, prin 1576, cruci mari de piatra, pentru ca trecatorii sa nu se abata de la drumul cel bun.

Cele doua Cruci ale Juramantului sunt importante si prin faptul ca, in acele vremuri, si dupa, conducatorii orasului medieval, juzii, dupa ce erau alesi si consimtiti prin procesiuni religioase la Manastirea Negru Voda, veneau la Crucea Juramantului, in fata alegatorilor, pentru a jura ca vor respecta legile, ca vor conduce orasul corect si ca vor lupta pentru respectarea si aplicarea privilegiilor pe care le aveau locuitorii, din partea domniei. Campulungul, oras domnesc, fiind o localitate de munte, cu posibilitati agricole limitate, era scutit de catre domitor de o derie intreaga de dari (darile pentru griu, pentru ramatori, pentru vin, etc.) Toate aceste privilegii, batute in piatra pe Crucea Juramantului, confereau orasului statul de localitate cu autoadministrare, similar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro