Singuratatea si saracia bunicilor uitati de lume in Apuseni: "Am imbatranit. Nu stiu ce-o sa fac la iarna..."

Singuratatea si saracia bunicilor uitati de lume in Apuseni:

Ce contine obiectul arheologic descoperit in 2014 si de ce semnele erau ascunse privitorilor Teoria conspiratiei: care este adevarata semnificatie a culorilor de pe ambalajul de pasta de dinti Povestea medaliei de aur cu chipul lui Constantin Brancoveanu batuta la Alba Iulia, folosita drept cap de acuzare la decapitarea domnitorului Odiseea episcopului Aron Marton: salvatorul a mii de evrei, persecutat de Securitatea comunista Femeia romana in urma cu 150 de ani, descrisa de calatorii francezi: foarte iubareata, geloasa si lenesa Misterul tablitelor de la Sinaia.

acum 46 luni (16 Oct 2016)

Tanti Salvina si Nea Niculita, cum sunt cunoscuti cei doi in catunul de pe munte, stau la circa 1 kilometru unul de altul. Cei doi batrani reprezinta o clasa sociala pe cale de disparitie: oamenii muntilor, care s-au nascut, trait si care, cel mai probabil, vor muri aici. Femeia a fost casatorita timp de sapte ani, dar a ramas vaduva de tanara si de atunci locuieste singura in bordeiul ei. Amandoi au trait din cresterea animalelor si din agricultura de subzistenta pe care au putut sa o practice pe langa casa. Au, in schimb, fiecare un ajutor social in valoare de 100 de lei pe luna pe care il primesc de la primarie. Cu aceasta suma de bani trebuie sa supravietuiasca o luna intreaga. Nu au nici rude care sa se intereseze de ei si sa ii mai viziteze din cand in cand. Femeia mai are un frate care are aproape aceeasi varsta ca ea, iar batranul doar niste nepoti care au "uitat" de el. Lemnele si petrolul, nevoile imediate pentru iarna Tanti Salvina mai poate avea grija de doar 8 gaini. Mai tine pe langa casa cateva pisici si doi caini, pentru paza. Nea Niculita mai are 11 oi, dar face cu greu fata nevoilor de ingrijire a acestora. Cei doi mai au vecini, insa acestia locuiesc la distante cuprinse intre 500 de metri si 1 kilometru. In catunul Ciocanesti mai sunt 10 case, in timp ce satul de care apartin, Valea Barnii, este ceva mai mare avand circa 60 de locuitori. Au nevoie de lemne pentru a se incalzi pe perioada iernii si de petrol pentru a avea lumina la lampi.

Tanti Salvina in fata casei vechi din lemn din catunul Ciocanesti Curentul electric a fost si este in continuare un lux mult prea mare pentru acestia. Au trait toata viata doar la lumina lampii, s-au obisnuit cu acest lucru si nu vor mai mult din acest punct de vedere. Astfel de stupi erau folositi inca de pe vremea dacilor. Cam 4 kile de miere pot sa iau in fiecare an", spune batranul din Apuseni. "Pana acum mai mergeam si aduceam singur, da am imbatranit si nu mai pot sa merg la padure. Nea Niculita pe p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro