Singura sansa pentru evolutie: un stagiu politic obligatoriu

Singura sansa pentru evolutie: un stagiu politic obligatoriu

Ca nu toti cei care iti spun ca o sa fie bine daca iti iei tara inapoi au vreo idee despre ce vorbesc si ca, de fapt, nu sunt altceva decat niste mincinosi abili, dispusi sa iti vanda apa chioara drept panaceu. La ultima intrebare sa fim sinceri si sa spunem ca nu stim de ce ii votam pe cei din parlamentul nostru, de vreme ce nu ne intereseaza agenda lor. Asta ca sa vezi cum functioneaza acest mecanism monstruos de complicat si sa inveti ce sa ceri si cum sa il fortezi sa iti raspunda. Daca ar avea rabdare sa scrie peste vara un program de tara, cred ca ar reusi sa intre lejer in Parlament si sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste directia in care ar trebui sa ne indreptam.

acum 53 luni (27 Jun 2016)

Ca nu toti cei care iti spun ca o sa fie bine daca iti iei tara inapoi au vreo idee despre ce vorbesc si ca, de fapt, nu sunt altceva decat niste mincinosi abili, dispusi sa iti vanda apa chioara drept panaceu. Si cum totul e marketing, iti spui senin ca nu strica sa cumperi o prostie, intre atatea altele, fara sa citesti ce scrie pe manualul de utilizare.

Participarea societatii la actul de guvernare are astazi patru modalitati de expresie: votul DA, votul NU, abtinerea si indiferenta. Sa recunoastem ca exercitarea votului e primordiala si respectabila, dar sa admitem ca traim intr-o lume atat de complexa incat nu toata lumea stie mereu ce voteaza.

Diferenta dintre generatia noastra si cea a parintilor nostri, in termeni de functionalitate sociala si tehnologie, are dimensiunea diferentei dintre Romania comunista si Marea Britanie capitalista. Cred ca as fi putut sa ii explic bunicului meu ce e Facebook si el ar fi inteles.

Cu ingamfarea zilelor pe care le traim, sa recunoastem ca e doar o diferenta tehnologica, plina de indiferenta la cum functioneaza nava spatiala pe care locuim. Sau hai sa vedem daca stim ce institutie are sediul la Strasbourg si care la Maastricht. La ultima intrebare sa fim sinceri si sa spunem ca nu stim de ce ii votam pe cei din parlamentul nostru, de vreme ce nu ne intereseaza agenda lor.

Problema primordiala, indiferent de nivelul politic la care ne raportam, e minciuna care se foloseste de lipsa de educatie, de ignoranta si de frica de saracie. Din experienta de consultanta politica va pot spune ca marea majoritate a celor care sunt in politica te intreaba "ce ar trebui sa spun ca sa fiu votat?". E complicat sa explici ca fiecare ar trebui sa spuna lucrurile in care crede, nu ce asteapta publicul, ca principiul nu se construieste tinand cont de oportunitati.

O cura lunga si profunda in a ma educa civic e obligatorie, daca nu vreau sa traiesc din frustrare in frustrare. Suna asemanat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro