Singura pe Drumul Matasii - XVII. Osh, Kirgizstan, cea mai veche asezare de pe Drumul Matasii. Cum ar putea ajunge Coranul mai important decat legile

Dedic aceste texte celor care au facut posibila calatoria mea, in special femeilor care m-au ajutat cu ideile lor, cu sfaturile lor, sustinandu-ma permanent in drumurile mele complicate, dar si celor pe care le-am intalnit peste tot in peregrinarile mele si care au fost extrem de generoase cu mine. Inainte de concursul despre istoria kirgiza la care au venit studenti de la toate facultatile din Osh, grupati pe echipe, cel mai mare specialist in Drumul Matasii din tara imi povesteste ca cele mai importante rute care duceau si aduceau marfuri din Est spre Vest si invers treceau pe aici:1) dinspre China cu popas pe malul lacului Issyk-Kol spre Osh si mai departe spre Tashkent; Impartirea spatiului a fost facuta pe vremea lui Stalin, dar Rasul Avazbek uulu, profesor de relatii internatile de la Universitatea din Osh spune ca a fost initiativa lui Lenin de a diviza teritoriu si de a-i "incaiera" pe oamenii care locuiesc aici si care inainte de secolul al 19-lea, cand Rusia a cucerit acest spatiu se considerau toti turci: "chiar astazi destui dintre louitorii Ferganei se declara turci, pentru ca au aceeasi limba foarte apropiata cu turca ".

acum 82 luni (29 Sep 2014)

Dedic aceste texte celor care au facut posibila calatoria mea, in special femeilor care m-au ajutat cu ideile lor, cu sfaturile lor, sustinandu-ma permanent in drumurile mele complicate, dar si celor pe care le-am intalnit peste tot in peregrinarile mele si care au fost extrem de generoase cu mine. "Tot timpul s-a construit pe deasupra" imi explica Sydyk Smadyorov, seful catedrei de istorie de la Universitatea din Osh, a doua ca marime dupa cea din Bishkek, "dar oriunde ai sapa aici in Osh ai putea gasi urme ale vechii asezari, asa cum s-a intamplat cand au facut fundatia noii televiziuni".

Inainte de concursul despre istoria kirgiza la care au venit studenti de la toate facultatile din Osh, grupati pe echipe, cel mai mare specialist in Drumul Matasii din tara imi povesteste ca cele mai importante rute care duceau si aduceau marfuri din Est spre Vest si invers treceau pe aici:1) dinspre China cu popas pe malul lacului Issyk-Kol spre Osh si mai departe spre Tashkent; 2) dinspre China prin pasul Torugart spre Osh si Tashkent si 3) dinspre China prin pasul Erkestam spre Osh si Taskent. Drumul Matasii era deschis si inainte ca marele Columb al Chinei cum i se spune lui Zhang Qian, ambasadorul trimis de Dinastia Han sa gaseasca aliati in Asia Centrala in secolul 2 i. El a descoperit trecerea spre China, care "continua sa aduca foloase politice si economice celor care stiu sa o foloseasca".Columb-ul chinez a venit pana in Osh, sustine profesorul Sydyk Smadyorov, aratandu-mi pe harta pe care o port cu mine traseul lui Zhang Qian, dar "a deschis larg o usa care pana atunci era doar intredeschisa".

Intre timp punctele de frontiera spre China sunt deschise, dar dificile, iar cele spre Uzbekistan si Tadjikistan sunt adesea inchise sau greu de trecut. Osh se afla in fertila Vale a Ferganei, unde cele trei foste state sovietice isi disputa inca frontierele si din cauza acestor dispute greu de rezolvat variantele vechi ale Drumului Matasii care treceau prin zon... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro