Singura pe Drumul Matasii - XIV. Kashgar: Marele Joc de pe Drumul Matasii si chinurile uigurilor. Corpul femeii apartine statului chinez

Dedic aceste texte celor care au facut posibila calatoria mea, in special femeilor care m-au ajutat cu ideile lor, cu sfaturile lor, sustinandu-ma permanent in drumurile mele complicate, dar si celor pe care le-am intalnit peste tot in peregrinarile mele si care au fost extrem de generoase cu mine. Cele mai frumoase sunt carpetele si esarfele, dar poti gasi aici cupoane de matase in modele nemaivazute, cuverturi din par de camila, haine de blana de toate felurile, aduse din Tajikistan, unde foarte rar poate fi prins chiar si leopardul argintiu, dar de unde sunt aduse haine din vulpe sau nutrie, caciuli rusesti, covoare afgane si iraniene, rochii turcesti si materiale pentru hainele musulmanelor, jadul cel mai pretios din Khotan, o alta oaza mai la sud de Kashgar. "Sunt prea multe frontiere intre Turcia si China, odinioara cand Drumul Matasii functiona era o singura mare putere care controla aceasta ruta, cel mult doua" spune Abdurahman, profesor de istorie si ghid pe care l-am intalnit din intamplare la hotel si l-am rugat sa vorbeasca la telefon in chineza cu soferul care urma sa ma duca in Pasul Torugart la 3700 de metri, acolo unde este granita cu Kirgistanul. Corpul femeii apartine statului chinez si de ce e bine sa bei apa fiarta Are pantofi rosii de lac, nu foarte inalti, dar extrem de eleganti, chador visiniu (rochie lunga si larga purtata de femeile musulmane atunci cand ies pe strada) si fata acoperita complet de un voal de culoarea pantofilor.

acum 121 luni (12 Sep 2014)

Dedic aceste texte celor care au facut posibila calatoria mea, in special femeilor care m-au ajutat cu ideile lor, cu sfaturile lor, sustinandu-ma permanent in drumurile mele complicate, dar si celor pe care le-am intalnit peste tot in peregrinarile mele si care au fost extrem de generoase cu mine. Acum este unul dintre capetele de pod ale Chinei spre Asia Centrala, dar in acelasi timp un pariu pentru Beijing de schimbare a proportiei majoritate-minoritate, intr-un oras in care uigurii, care sunt o populatie turcica, reprezinta 80 la suta din totalul locuitorilor.

"60.000 de yuani (circa 10.000 de dolari) primeste anual un chinez care se muta in Kashgar plus un apartament gratis. Gandeste-te ca o familie cu trei membri va avea annual 30.000 de dolari" imi povesteste Nanut, un om de afaceri local, cu care m-am intalnit in fata Moscheii Aidkah, care domina orasul vechi. "Mai tarziu, pentru ca vinerea este zi de sarbatoare, se vor inghesui inauntru aproape 20 de mii de oameni" spune Nanut, uitandu-se admirativ la uriasa constructie.

"Orice chinez care vrea sa se mute in Kashgar primeste fara sa faca nimic altceva 60.000 de yuani, trebuie doar sa stea aici, poate sa nici nu munceasca, dar daca vrea sa munceasca isi gaseste in primele 24 de ore in care ajunge aici", reia discutia interlocutorul meu. Cei din tarile fostei URSS, Kirgistan, Kazakhstan, Uzbekistan, Tadjikistan ii privesc cu simpatie pe uiguri, fiindca sunt inruditi si fiindca sunt musulmani, "e vorba despre oamenii simpli" ma lamureste amicul meu, adaugand ca "liderii politici ai acestora au nevoie de banii si ajutorul Beijingului si nu vor tine niciodata partea uigurilor asupriti". Nanut crede ca "toti au nevoie de banii chinezilor, chiar si americanii, care nu mai zic nimic de ceea ce se intampla aici". Inainte de asta politia a pus-o sa semneze ca e de acord", marturiseste Nanut.

"Nimanui nu-i mai pasa de noi, iar China ne va zdrobi, fiindca singuri nu putem rezista", mai spun... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro