Singura camera video "de Oscar" dintre Budapesta si Bucuresti. Costa o avere si va fi cumparata cu fonduri europene

Singura camera video

Prima "camera de Oscar" "La Cluj industria filmului este putin inexistenta", spune Horatiu Curutiu (34 de ani), producator si director de imagine in cadrul Hola Media, una dintre cele doua firme din Cluj care au depus proiecte de finantare europeana prin Regio 2014 - 2020. Circa 604.000 de lei (130.000 de euro) fonduri nerambursabile va primi micuta companie de la UE in baza contractului de finantarea semnat la inceputul lunii martie. "Eu activam in domeniu de ceva vreme, dar 2014 a fost un moment de impas in care a trebuit sa luam niste decizii: am avut o spargere la vechiul birou, aveam niste magazine online, eu ma ocupam de partea de fotografie. De aceea se vorbeste despre Cluj ca pol al cinematografiei, pentru ca este pozitionat destul de ideal: ai o gramada de locatii in jur care s-ar putea potrivi pentru foarte multe tipuri de scenarii.

acum 54 luni (1 Apr 2018)

Michael Curtis (Mihaly Kertesz), regizorul unuia dintre cele mai iubite filme ale tuturor timpurilor, Casablanca, si-a turnat primele pelicule la Cluj-Napoca in 1912, unde functiona un studio celebru in toata Europa. De ani buni, orasul care gazduieste cel mai mare festival de film din Romania, TIFF, care aduce aici specialisti de top din industria cinematografica mondiala. Prima "camera de Oscar" "La Cluj industria filmului este putin inexistenta", spune Horatiu Curutiu (34 de ani), producator si director de imagine in cadrul Hola Media, una dintre cele doua firme din Cluj care au depus proiecte de finantare europeana prin Regio 2014 - 2020. Circa 604.000 de lei (130.000 de euro) fonduri nerambursabile va primi micuta companie de la UE in baza contractului de finantarea semnat la inceputul lunii martie. Este un echipament etalon in cinematografie, cu care sunt filmate 95% dintre filmele de Oscar. Marii producatori, regizori, directori de fotografie impun anumite standarde de echipamente si de calitate, iar pe partea de imagine standardul ar fi camerele ARRI", explica specialistul. In momentul de fata, cele mai apropiate orase unde poti gasi astfel de echipamente sunt Budapesta sau Bucuresti. Am incercat sa inchiriem, dar pentru ca suntem departe de Bucuresti sau de Budapesta costurile cresc si pentru proiecte mai mici nu este rentabil", explica Horatiu.

Hola Media este una dintre cele mai cunoscute firme de cinematografie din Cluj, printre colaborarile sale numarandu-se cea cu HBO in urma careia a fost realizat documentarul "Planeta Petrila", una dintre cele mai premiate productii la editia de anul acesta a Premiilor Gopo. "Eu activam in domeniu de ceva vreme, dar 2014 a fost un moment de impas in care a trebuit sa luam niste decizii: am avut o spargere la vechiul birou, aveam niste magazine online, eu ma ocupam de partea de fotografie. Atunci am decis sa infiintam Hola Media si sa o orientam pe activitatea de post-productie.

Dupa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro