Sindromul Alice, boala neurologica din spatele povestii "Alice in Tara Minunilor"

Sindromul Alice, boala neurologica din spatele povestii

"Alice in tara minunilor" a fost scrisa in 1856, de Charles Lutwidge Dodgson, cunoscut sub pseudonimul de Lewis Carroll. In noiembrie 1965, Dodgson, sub pseudonimul de Lewis Carroll (foto: dreapta), publica renumita "Alice in tara minunilor", iar sursa fictiunii a venit dintr-o calatorie cu barca pe Tamisa, alaturi de niste prieteni de familie, Hery Liddell, reverend al Bisericii Ortodoxe din Oxford, si cele trei fiice ale sale, Alice, Edith si Lorina. Peter Davis alaturi de Alice Linddell (Foto: Historical Pics) Alice s-a intalnit cu Peter Pan Conform aceluiasi site, la licitatia de la Sotheby's, manuscrisul a fost vandut pentru o suma de patru ori mai mare decat estimasera expertii.

acum 30 luni (16 Oct 2017)

"Alice in tara minunilor" a fost scrisa in 1856, de Charles Lutwidge Dodgson, cunoscut sub pseudonimul de Lewis Carroll.

Charles Lutwidge Dodgson s-a nascut in ianuarie 1832 in Daresbury, Anglia, fiind evident de mic copil ca avea o minte stralucita, citind carti de la varsta de sapte ani. A fost un copil firav, cu diverse probleme de sanatate: a ramas surd de o ureche, era balbait si a avut probleme in zona pieptului intreaga sa viata.

Imaginatia bogata, semnul bolii

Totusi, imaginatia tanarului Dodgson era iesita din comun, iar mai tarziu avea sa se afle ca aceasta era rodul unei alte boli de care suferea, o boala neurologica din cauza care ii afecta perceptia asupra realitatii, ii provoca halucinatii, facandu-l sa vada lucrurile mai mici sau mai mari decat erau. Afectiunea a fost descoperita de psihiatrul John Todd, in 1955, astazi fiind cunoscuta sub numele de sindromul Alice in Tara Minunilor sau sindromul Todd, dupa cum informeaza The Guardian.

In noiembrie 1965, Dodgson, sub pseudonimul de Lewis Carroll (foto: dreapta), publica renumita "Alice in tara minunilor", iar sursa fictiunii a venit dintr-o calatorie cu barca pe Tamisa, alaturi de niste prieteni de familie, Hery Liddell, reverend al Bisericii Ortodoxe din Oxford, si cele trei fiice ale sale, Alice, Edith si Lorina. Acesta a inceput sa le povestasca despre o fetita pe nume Alice care a cazut intr-o vizuina de iepure, calatorind astfel intr-o lume fantastica. Captivata de poveste, Alice Linddell i-a cerut viitorului autor de carte sa o scrie pentru ea.

Dedicatie pentru regina

In 1864, autorul ii oferea micutei Alice manuscrisul cartii cu ilustratiile facute de el. Regina Victoria a Marii Britanii a fost atat de incantata de povestea lui Lewis Carroll incat i-a cerut acestuia sa ii dedice urmatoarea carte. Aceasta a fost insa una de matematica, "Tratat elementar ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro