Sindicatele din ArcelorMittal cer Guvernului sa nationalizeze combinatul de la Galati: "Este o catastrofa sociala"

Sindicatele din ArcelorMittal cer Guvernului sa nationalizeze combinatul de la Galati:

Conducerea ArcelorMittal a precizat ca o decizie legata de cumpararea de catre grupul international a combinatului siderurgic Ilva (Italia), dar si de vanzarea a alte sase fabrici din grup (printre care si Galatiul) se va lua dupa data de 23 mai 2018, in urma negocierilor cu UE privind indeplinirea conditiilor cerute de legislatia europeana privind combaterea monopolului. Grupul britanico-indian Mittal Steel a cumparat combinatul de la Galati (care se numea SIDEX) in anul 2001, de la statul roman, contra a doar 77 de milioane de dolari, suma estimata ca reprezentand 10% din valoarea fierului vechi de pe platforma siderurgica.

acum 11 luni (15 Apr 2018)

Sindicatul "Siderurgistul AMG" din cadrul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, in calitate de sindicat reprezentantiv al angajatilor concernului international, si-a exprimat ingrijorarea profunda cu privire la eventuala vanzare a unitatii. Orice investitor va veni, exista riscul sa se piarda 7.000 de locuri de munca, la care trebuie sa adaugam alte cateva mii de locuri de munca din domenii pe orizontala, adiacente.

Reprezentantii angajatilor combinatului siderurgic galatean au cerut o intrevedere de urgenta cu autoritatile romane, in vederea unor discutii pe teama viitorului companiei, incluzand aici si scenariul ca unitatea ar putea fi preluata de stat, prin nationalizare sau prin cumpararea actiunilor, dupa modelul santierului naval Mangalia.

In acelasi timp, sindicalistii afirma ca vanzarea combinatului de la Galati nu este asa de imperioasa pe cat s-a spus. Noi consideram ca unitatea de la Galati nu poate fi nominalizata pentru vanzare pentru ca nu este in zona geografica a Europei in care s-a depasit cota de piata de 40%. In plus, combinatul de la Galati nu produce acelasi tip de produse cu Ilva. Cei de la Ilva sunt specializati pe tabla pentru industria auto - ca de aceea si grupul ArcelorMittal este interesat de cumpararea lor, se stie ca industria auto a cunoscut o mare dezvoltare - pe cand noi, la Galati, producem tabla groasa", a mai spus Vasile Crisan.

Conducerea ArcelorMittal a precizat ca o decizie legata de cumpararea de catre grupul international a combinatului siderurgic Ilva (Italia), dar si de vanzarea a alte sase fabrici din grup (printre care si Galatiul) se va lua dupa data de 23 mai 2018, in urma negocierilor cu UE privind indeplinirea conditiilor cerute de legislatia europeana privind combaterea monopolului.

"ArcelorMittal anunta ca - in cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achizitia unitatii Ilva (Italia) - a inaintat o ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro