Sindicalistii acuza: Baronii vor decide cand sunt deranjati de inspectorii de munca. Pozitia Inspectiei Muncii privind comasarea cu ANPIS

Astfel, nu se asigura nici stabilitatea in functie a inspectorilor de munca, nici independenta fata de orice schimbare guvernamentala, conditii de baza impuse de reglementarile internationale, la care Romania este parte.In plus, controlul politic al institutiei este "asigurat", prin OUG 86/2014, si de numirea a unui presedinte cu rang de secretar de stat, desemnat prin decizie a primului ministru.

acum 64 luni (20 Jan 2015)

UPDATE 17.30: Inspectia Muncii precizeaza, intr-un raspuns transmis Rl, ca,potrivit legii in vigoare, inspectorilor li se garanteaza independenta fata de orice schimbare guvernamentala.

"Inspectorii de munca beneficiaza de stabilitate in functie si independenta fata de orice schimbare guvernamentala si influenta neprevazuta din afara", stipuleaza art.

---

Sindicalistii acuza Guvernul ca urmareste sa treaca activitatea inspectorilor sub control politic, dupa ce Executivul a decis comasarea Inspectiei Muncii si a Agentia Nationala pentru Plati si Inspectia Sociala (ANPIS), la sfarsitul anului trecut.

Blocul National Sindical (BNS) atrage atentia ca inlocuirea unei legi organice cu o Hotarare de Guvern intra in contradictie cu Constitutia, care stipuleaza ca statutul functionarului public sa fie reglementat prin lege organica si cu prevederile Codului Muncii, potrivit caruia "infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii sunt reglementate prin lege speciala".

Astfel, arata sindicalistii, scopul final al abrogarii Legii 108/1999 este de a subordonarea activitatea de inspectie a muncii catre consiliile judetene. Astfel, nu se asigura nici stabilitatea in functie a inspectorilor de munca, nici independenta fata de orice schimbare guvernamentala, conditii de baza impuse de reglementarile internationale, la care Romania este parte.In plus, controlul politic al institutiei este "asigurat", prin OUG 86/2014, si de numirea a unui presedinte cu rang de secretar de stat, desemnat prin decizie a primului ministru. Avand in vedere preponderenta componentei de asistenta sociala a noii agentii, activitate in prezent coordonata de consiliile judetene, credem ca scopul final care se urmareste este subordonarea activitatii de inspectie a muncii catre consiliile judetene. Astfel, baronii locali vor decide cine, cand si cum vor fi sau nu deranjati de inspectorii de munca, dand frau liber mafiei din sectorul economic", precizeaza un comunicat al... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro