Similitudini intre coruptul roman si lupul de pe Wall-Street
Companiile din cele 78 de state au fost prejudiciate cu sume de pana la 200.000 de dolari (in 16% din cazuri), intre 200 si 500 de mii de dolari (21% din cazuri), peste jumatate de milion de dolari (32%), iar in 9% din cazuri suma a fost de peste cinci milioane de dolari.
Doua studii arata ca functionarul roman are trasaturi asemanatoare si fura din aceleasi motive ca si angajatul din marile corporatii occidentale. Potrivit postului de televiziune Digi Tv, studiul a fost realizat pe 1.200 de persoane care au comis infractiuni, iar una dintre observatii este ca cei mai multi dintre romanii condamnati pentru coruptie spun ca au luat mita sau au facut trafic de influenta pentru bunastarea familiei si nu pentru vreun beneficiu personal. Profilul condamnatului roman pentru acte de coruptie arata ca acesta este barbat, casatorit, a absolvit o facultate, are varsta peste 40 de ani.
La noi ca peste tot
Un studiu care avea un scop asemanator a fost realizat in anul 2013 de catre compania americana de consultanta KPMG. Au fost radiografiate profilurile persoanelor care au fraudat companii de stat dar si private de pe cinci continente: Europa, America de Nord, America de sud, Asia si Africa. Au fost analizate faptele a 596 de persoane din 78 de state, media de varsta fiind intre 36 si 45 de ani. De obicei, strainii fraudeaza din compania sau organismele unde sunt angajati, la fel ca si primarii sau sefii de consilii judetene care aduc prejudiciu institutiilor pe care le conduc. La nivel mondial, cel care fraudeaza are o functie executiva si un rol in departamentul de marketing sau operatiuni financiare. Coruptul roman - mai ales cel din administratia locala - este cel care organizeaza licitatiile si este ordonator de credite. De obicei, fraudeaza cel care are o vechime de peste sase ani, spune studiul realizat la nivel mondial. De asemenea, arata studiul KPMG, cel care pune la care fraude are si complici.
Companiile din cele 78 de state au fost prejudiciate cu sume de pana la 200.000 de dolari (in 16% din cazuri), intre 200 si 500 de mii de dolari (21% din cazuri), peste jumatate de milion de dolari (32%), iar in 9% din cazuri suma a fost de peste cinci milioane de dolari. Codruta Kovesi a spus la bilantul activitatii... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro