"Simfonia lalelelor" intra in vizorul autoritatilor pentru protectia copilului

272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului arata ca cei mici "nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice". "Nu poti sa ii plasezi ca pe un simplu decor" La randul sau, presedintele organizatiei "Salvati Copiii", Gabriela Alexandrescu, spune ca "prezenta publica a copiilor la astfel de manifestatii ar trebui sa tina cont de cateva principii privind dreptul la participare.

acum 72 luni (25 Apr 2018)

De altfel, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului, respectiv Avocatul Poporului, au fost sesizate deja in acest caz pe motiv ca implicarea copiilor la evenimentul "Simfonia lalelelor" reprezinta o "amputare a demitatii umane".

Reamintim ca toti elevii scolilor din judetul Arges, dar si copii de gradinita, inclusiv cu dizabilitati, au defilat vineri prin fata premierului costumati in flori.

"Fetita de trei ani care a trebuit sa faca tumbe in fata lui Dancila"

Specialistii in drepturile copiilor gasesc anchetarea situatiei ca fiind indreptatita invocand legislatia in vigoare. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului arata ca cei mici "nu pot fi folositi sau expusi de catre parinti, reprezentanti legali, alte persoane responsabile de cresterea si ingrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, institutii publice sau private, in scopul de a obtine avantaje personale/institutionale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice". Pentru asta, parintele sau persoana responsabila risca sa primeasca o amenda intre 5.000 si 10.000 de lei.

Totodata, Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) atrage atentia ca cei mici nu pot fi folositi in scopuri politice si ca nu pot fi fortati sa ia parte la actiuni politice conduse de anumite entitati dintr-un stat. Este evident ca o astfel de manifestare nu face decat sa arate nostalgia pesedistilor dupa perioada comunista. Drept dovada, primarul si toti politicienii care au participat la eveniment fac parte din gasca rosie.In plus, nu doar ca au fost incalcate drepturile copilului, dar a fost periclitata siguranta si sanatatea acestora, daca discutam si despre fetita de trei ani care a trebuit sa faca tumbe in fata lui Dancila si a lui Carmen Dan.

"Nu poti sa ii plasezi ca pe un simplu decor"

La ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro