Simbolurile catapetesmei, marturia credintei care uneste cerul si pamantul in lumea bisericeasca

Simbolurile catapetesmei, marturia credintei care uneste cerul si pamantul in lumea bisericeasca

O tehnica aparte Pentru ca importanta sa este una destul de mare in structura arhitectonica a unei biserici, catapeteasma se realizeaza dupa un tipar extrem de bine pastrat in timp.

acum 90 luni (25 Jul 2015)

Cuvant de origine greceasca (n.red.

Potrivit traditiei, orice catapeteasma este impodobita cu icoane, care au rolul de a descrie in detaliu elemente din viata bisericeasca, de la nasterea Domnului si pana la Inviere.

In cultura teologica ortodoxa, cea mai mare simbolistica a iconostasului este aceea de unificator al cerului si al pamantului.

Scenele biblice reprezentate prin icoanele asezate pe catapeteasma ofera invataminte despre mantuire, jertfa si dragoste de Dumnezeu, scrie Sfanta Scriptura.

O tehnica aparte

Pentru ca importanta sa este una destul de mare in structura arhitectonica a unei biserici, catapeteasma se realizeaza dupa un tipar extrem de bine pastrat in timp.

Primele forme pe care le-a imbracat catapeteasma dateaza de pe timpurile iudeilor, cand acestia foloseau perdele realizate din materiale fine, pentru a desparti altarele templelor de zona unde credinciosii veneau la rugaciune.

In prezent, catapetesmele sunt realizate dupa o tehnica extrem de complexa care presupune sculpturi ample, incarcate de motive florale. Tiparul dupa care sunt realizate iconostasele se pastreaza de asemenea din timpuri stravechi. Ce inseamna "Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat" sau "Viata veacului ce va sa vie" - explicatiile preotilor

Un preot cum rar intalnesti: un slujitor al Domnului, din Buzau, este doctor in horticultura, iar cercetarea o face pentru a deslusi tainele creatiei lui Dumnezeu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro