Si Justitia se teleormanizeaza | OPINIE

In ultimele saptamani, judecatorii au luat cateva decizii memorabile: Fostul primar al Constantei, Radu Mazare, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare (!), desi DNA a aratat ca prejudiciul din dosarul sau este de peste 110 milioane de euro. Ea a ignorat o ordonanta de urgenta a fostului ministru al Justitiei Raluca Pruna, in care se stabilise ca un detinut sa beneficieze de o reducere de 30 de zile pentru toate cartile scrise in penitenciar, nu cate o luna pentru fiecare dintre ele.

acum 68 luni (31 Jul 2017)

"Asa zisa ireversibilitate poate fi revizuita in doua zile", a spus Stanciu, la acel moment presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Este adevarat, tentativa de a face praf intr-o singura noapte - nu in doua, cum anticipa doamna Stanciu - lupta anti-coruptie a esuat pentru ca peste 500.000 de oameni au iesit in strada. Legislatia este modificata, pas cu pas, in favoarea infractorilor - cu semnatura presedintelui Iohannis - Curtea Constitutionala distruge ce mai ramane, iar judecatorii trec fara rusine de partea infractorilor. Am vazut acest fenomen in anii 2005-2008, cand DNA-ul a devenit activ si a inceput sa-i aduca pe marii corupti in fata Justitiei: magistratii tergiversau procesele, in speranta ca faptele se vor prescrie, iar cand erau obligati sa dea solutii erau cat se poate de intelegatori, in loc sa dea un exemplu care sa descurajeze. In ultimele saptamani, judecatorii au luat cateva decizii memorabile:

Fostul primar al Constantei, Radu Mazare, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare (!), desi DNA a aratat ca prejudiciul din dosarul sau este de peste 110 milioane de euro. Spre deosebire de Dan Voiculescu, Relu Fenechiu n-a achitat un leu din prejudiciu. In plus, doamna judcatoare Luminita Stativa, de la Judecatoria Vaslui, a decis sa ii reduca 120 de zile din pedeapsa pentru cele 4 "lucrari stiintifice" scrise in puscarie. Ea a ignorat o ordonanta de urgenta a fostului ministru al Justitiei Raluca Pruna, in care se stabilise ca un detinut sa beneficieze de o reducere de 30 de zile pentru toate cartile scrise in penitenciar, nu cate o luna pentru fiecare dintre ele. Ar fi interesant de aflat cum a reusit sa scape fostul primar UNPR Neculai Ontanu, a carui fapta - o banala mita de 1,4 milioane de euro - s-a prescris.

Cateva cuvinte despre Curtea Constitutionala care, sub bagheta lui Valer Dorneanu, a devenit un instrument in mainile marilor corupti, actionand mai agresiv decat Parlamentul lui Serban ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro