Si Inspectia Judiciara se intoarce impotriva lui Tudorel Toader: Proiectul Ministerului Justitiei nu asigura autonomia institutionala

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai Directiei Nationale Anticoruptie, precum si procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de catre Consiliul Superior al Magistraturii, sectia pentru procurori, la propunerea ministrului Justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de procuror, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. "(1) Pentru fiecare dintre functiile de conducere, ministrul Justitiei formuleaza cel putin doua propuneri motivate de numire, pe baza indeplinirii de catre procurorii participanti la selectie a standardelor de evaluare a interviului, precum si a evaluarii inscrisurilor depuse de catre acestia la selectia pentru functia respectiva.

acum 43 luni (31 Aug 2017)

Proiectul care prevede modificarea Legilor Justitiei este in contradictie cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare, a declarat joi, purtatorul de cuvant al IJ, Alin Alexandru, pentru Agerpres.

Citeste si: Inspectia Judiciara, dornica sa i se subordoneze ministrului ALDE al Justitiei

In 23 august, Inspectia Judiciara s-a aratat dornica sa i se subordoneze ministrului ALDE al Justitiei, precizand ca decizia este in acord cu necesitatea unei autonomii reale si consolidarea independentei fata de CSM.

"Apreciem intentia ministrului Justitiei de a consolida independenta Inspectiei Judiciare fata de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ce prevede proiectul

Potrivit proiectului de modificare a Legilor Justitiei, publicat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, Inspectia Judiciara va trece de la CSM la Ministerul Justitiei, masura "menita sa asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor in stat si al controlului reciproc intre acestea".

"Aspectele de fond privind procedura disciplinara in fata Inspectiei Judiciare si a sectiei Consiliului Superior al Magistraturii raman in vigoare, insa cele care privesc organizarea si functionarea Inspectiei Judiciare sunt preluate, doar cu modificarile izvorate din reorganizarea Inspectiei, de Legea nr. Sunt introduse unele modificari referitoare la statutul inspectorilor judiciari din cadrul Inspectiei Judiciare, prevazandu-se expres ca inspectorii judiciari sunt numiti prin concurs pe un mandat de 4 ani, dintre cei cu cel putin 10 ani vechime in magistratura", se mentioneaza in expunerea de motive. (...) Eventual exista si o solutie mai radicala de o autonomiza, o institutie separata a statului roman, dar care sa nu fie dependenta de CSM. Nu CSM-ul sa-i faca regulamentul de organizare, sa-i stabileasca, sa-i aprobe rapoartele si celelalte, ca dupa aceea ei sa se duca in control la corpul de magistrati, procurori", a spus Tudorel ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro