Si copiii pot face cancer de piele! Cand este recomandat sa verificati alunitele celui mic

Si copiii pot face cancer de piele! Cand este recomandat sa verificati alunitele celui mic

Atunci cand vorbim de cancere de piele la copii, ne referim la doua mari categorii: melanomul, cancerul de piele dezvoltat la nivelul celulelor melanocitare, de altfel si cea mai agresiva forma a acestui tip de cancer, si cancerul non-melanom - carcinoamele cutanate si alte tumori maligne rare dezvoltate la nivelul pielii, acestea din urma fiind mai mult exceptii, dezvoltate in cadrul unor sindoroame genetice sau in cazul copiilor cu imunodepresie. Printre factorii de risc ai cancerului de piele se numara antecendentele familiale de astfel de afectiuni, pielea deschisa la culoare - fototip 1 si 2 -, un numar mare de alunite, arsuri solare in copilarie, imunosupresia si afectiunile genetice rare.

acum 72 luni (21 Feb 2018)

Dr. Adriana Diaconeasa, medic dermato-venerologie, cu experienta in dermato-pediatrie, explica, mai jos, care sunt cauzele aparitiei acestui tip de cancer si cum se pot aplica mijloace de preventie si depistare precoce.

Atunci cand vorbim de cancere de piele la copii, ne referim la doua mari categorii: melanomul, cancerul de piele dezvoltat la nivelul celulelor melanocitare, de altfel si cea mai agresiva forma a acestui tip de cancer, si cancerul non-melanom - carcinoamele cutanate si alte tumori maligne rare dezvoltate la nivelul pielii, acestea din urma fiind mai mult exceptii, dezvoltate in cadrul unor sindoroame genetice sau in cazul copiilor cu imunodepresie.

"La copii, incidenta in lume este estimata undeva la 0,8 cazuri noi anuale la un milion de copii sub varsta de 10 ani. La adolescenti, riscul se apropie de cel al adultilor tineri, astfel incat trebuie educati sa fie atenti la modificari rapide aparute la nivelul alunitelor existente, precum si la dezvoltarea de leziuni noi atipice", atrage atentia dr.

Alunitele care se dezvolta brusc, semne de intrebare

Aparitia unor leziuni pigmentare si alunite este normala in perioada copilariei si adolescentei, la fel si cresterea lor in dimensiuni si modificarile lente. Astfel, daca exista motiv de ingrijorare privind alunitele copilului, este recomandata o vizita la medical dermatolog, care va stabili, de la caz la caz, necesitatea si programul unor monitorizari ulterioare.

"La copiii ce nu au ajuns inca la pubertate - pana in 10-12 ani -, parintii ar trebui sa fie atenti mai ales la alunitele inchise la culoare sau chiar mai deschise, care apar si se dezvolta brusc in cateva saptamani - asa-numitii nevi Spitz - precum si la eventuala modificare a nevilor melanocitari congenitali - cei aparuti in primul an de viata. Incepand cu perioada adolescentei, monitorizarea leziunilor tumorale de pe piel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro