Si a fost un camion...

Exista un numitor comun intre atentatul de la Nisa, Brexit, incercarea de lovitura de stat din Turcia, ascensiunea populismului in Europa si Statele Unite, revizionismul Rusiei? Fie ca un sofer isi foloseste camionul drept arma, fie ca Rusia nu mai respecta regulile internationale ale jocului, fie ca elita politica britanica e luata prin surprindere de propriul ei succes in a devaloriza Uniunea Europeana, fie ca sondajele il arata pe un demagog periculos precum Trump capabil sa castige presedintia Statelor Unite in noiembrie, mereu avem de-a face cu lucruri care, cu putina vreme inainte, pareau, daca nu imposibile, extrem de improbabile.

acum 97 luni (24 Jul 2016)

Exista un numitor comun intre atentatul de la Nisa, Brexit, incercarea de lovitura de stat din Turcia, ascensiunea populismului in Europa si Statele Unite, revizionismul Rusiei? A intrat in plina multime si a secerat zeci de oameni, pana ca soferul sa fie impuscat de politie. Terorismul sinucigas a descoperit retete tot mai simple pentru a omori in masa, retete care se dispenseaza de bombe si pusti automate. Un permis de conducere e suficient, dar si o mare multime. Totusi, s-a spus ca, in cazul atacatorului de la Nisa, radicalizarea s-a facut "foarte repede". Altfel, deci, decat in alte cazuri: stiam ca e nevoie de ceva timp, de un voiaj in Siria sau de contacte cu recrutori ISIS ori cu imami radicali. Nu-i nevoie de contacte depistabile, de timp, de arme, de antrenament. Ca sa strigi "Allah Akbar" in timp ce te omori pe tine si pe toti ceilalti nu ai nevoie nici macar sa frecventezi o moschee. Ramane totusi acest "Allah Akbar" si momentul: 14 iulie, ziua nationala a Frantei, pentru ca sa avem, nu doar un declic psihotic, ci si un act de razboi.

Trebuie, cred, sa ne obisnuim ca lumea in care am inceput sa traim de cativa ani e suferinda. Exista un numitor comun intre atentatul de la Nisa, Brexit, incercarea de lovitura de stat din Turcia, ascensiunea populismului in Europa si Statele Unite, revizionismul Rusiei? Fie ca un sofer isi foloseste camionul drept arma, fie ca Rusia nu mai respecta regulile internationale ale jocului, fie ca elita politica britanica e luata prin surprindere de propriul ei succes in a devaloriza Uniunea Europeana, fie ca sondajele il arata pe un demagog periculos precum Trump capabil sa castige presedintia Statelor Unite in noiembrie, mereu avem de-a face cu lucruri care, cu putina vreme inainte, pareau, daca nu imposibile, extrem de improbabile. Probabil ca exista o impletire de multiple cauze si efecte care devin cauze la randul lor. E insa momentul sa constatam si sa ne adaptam mental, psihologic la complexitate si incertitudine... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro