SHORTFIN BARRACUDA. Culisele "contractului secolului"

Shortfin Barracuda este tipul de submarin realizat de grupul naval francez DCNS, ales de Australia pentru un contract gigant de 35 miliarde euro. Relatiile excelente dintre premierul nipon Shinzo Abe si omologul sau australian de atunci, Tony Abbott, pareau sa impinga Australia sa nu deschida competitia pentru acest contract de 35 miliarde euro, cel mai mare de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial, si sa-l incredinteze direct consortiului nipon Mitsubishi-Kawasaki.

acum 79 luni (3 May 2016)

Dupa o competitie intensa si negocieri de doi ani, grupul naval francez DCNS a realizat o lovitura "istorica".

Shortfin Barracuda este tipul de submarin realizat de grupul naval francez DCNS, ales de Australia pentru un contract gigant de 35 miliarde euro. Intre debutul constructiei primului submarin si retragerea din santier a ultimului, acordul angajeaza Franta si Australia pentru o jumatate de secol. Australia si DCNS urmeaza sa discute modalitatile contractului, care ar urma sa fie semnat definitiv in termen de 8-10 luni. Va crea sau consolida intre 3.000 si 4.000 de locuri de munca in Franta, atat la DCNS, cat si la cei 200 de subcontractori din sector. 12 submarine sunt mai multe decat totalitatea flotei franceze (patru submarine lansatoare si sase submarine nucleare de atac). Si aceste submarine vor fi de doua ori mai mari decat Scorpene pe care DCNS le-a exportat pana acum".

Eforturi in echipa

Cum a reusit sa se impuna campionul naval francez al Apararii, detinut 65% de stat si 35% de Thales? Relatiile excelente dintre premierul nipon Shinzo Abe si omologul sau australian de atunci, Tony Abbott, pareau sa impinga Australia sa nu deschida competitia pentru acest contract de 35 miliarde euro, cel mai mare de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial, si sa-l incredinteze direct consortiului nipon Mitsubishi-Kawasaki.

La revenirea dintr-o deplasare in Australia, in noiembrie 2014, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apararii, a decis sa joace cartea pana la final si asigura ca "trebuie sa ne pozitionam, pentru cazul in care contractul cu Japonia derapeaza". In tabara franceza, prioritatea era asigurarea neutralitatii SUA, carora Canberra a decis sa le incredinteze sistemul de arme al submarinelor si deci rolul de arbitru. In loc sa mareasca Scorpene, submarine de 2.000 tone vandute la export in 14 exemplare (India, Brazilia, Chile si Malaesia), PDG-ul grupului, Herve Guillou, a optat pentru un submarin de 4.500 tone si... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro