Sfaturi practice despre cum sa gesticulam in fata unui public. "Nu lasati mainile sa dubleze vorbele"
> Motto: Sa plece cu ideile tale in cap si cu tine in suflet! Lasati-le sa le descrie ca si cum ceea ce spuneti ar fi ceva concret pe care il aratati, il dati deoparte, il impingeti, il striviti de o masa imaginara din fata voastra. Aratati-i ca aveti emotii si le stapaniti (daca aveti), ca va face placere sa ii vorbiti si faceti tot ce puteti sa ii dati un mesaj de calitate.
>
Motto: Sa plece cu ideile tale in cap si cu tine in suflet!
Rezumatul articolului anterior: Sa dai. Sa ajunga ce dai pana la ultimul om din public. Lasa vocea sa isi desfaca evantaiul de armonice.
De ce gesticulam? Energia care ne motiveaza sa vorbim da expresie corpului, mainilor, fetei. Domnul de care vorbeam in articolul trecut avea gesturi parca rupte de vorbe. Gesticula exagerat, la fel cu ambele maini, amenintator parca, cu impresia ca altfel nu il vom intelege sau nu ne va convinge. Un gest ne poate sublinia ca ceea ce spunem este o intrebare, o provocare, un lucru important, ceva neimportant, o alegere, ceva important si pretios, etc. Adica prin gesturi ne exprimam atitudinea si amplitudinea atitudinii fata de ideile spuse in cuvinte.
SFAT: Nu lasati mainile sa dubleze vorbele. Lasati-le sa le descrie ca si cum ceea ce spuneti ar fi ceva concret pe care il aratati, il dati deoparte, il impingeti, il striviti de o masa imaginara din fata voastra. Lasati-va imaginatia sa modeleze acel ceva cu mainile. Lasati-le sa evolueze si urmariti publicul, el va va spune din reactia lui cat sa le amplificati.
Microfonul ne scapa de multe necazuri. Ceea ce inca nu face este sa completeze vocalele si consoanele lipsa din vorbirea fara dictie. Cu efort si fara nicio placere, dar o face. Nu va mirati de lipsa de simpatie de care "se bucura" un vorbitor cu deficiente in dictie. Cum a* fi sa fisi nevoisi sa citisi un a*ticol int*eg care a* a*ata asa?
Dictia este insa responsabila si de vocale, nu numai de consoane. Reduceti efortul pe care il face publicul ca sa va inteleaga ideile. Nu faceti economie de efort si articulati clar consoanele si deschideti bine maxilarul, care, foarte probabil, s-a obisnuit sa stea inchis. Evitati transformarea vorbirii intr-o insiruire de consoane printre care cu greu apare si o vocala.
As da amenzi pentru abuzul de accente. Mai mult de un accent intr-o propozitie crea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro