Sfatul pentru masa de Craciun al unei tinere romance: "A sta la cratita nu e o indatorire, ci un privilegiu cu satisfactii"

Sfatul pentru masa de Craciun al unei tinere romance:

De la acest fel de mancare, din farfurie nu lipsesc carnatul afumat, jumarile, toba din carne de porc, branza telemea de vaca sau de oaie, dar si caldabosii pe care fie ii preparati acasa, fie alegeti sa ii cumparati de la un producator local. Pana la urma, indiferent de meniul pe care gospodinele aleg sa il faca, cele mai multe in functie de buget si de tipul pe care il pot aloca pregatirii mesei, mostenirea cea mai de pret sunt momentele petrecute impreuna cu cei dragi, care vor aprecia munca unei gospodine, indiferent daca aceasta a ales sa faca carnatii acasa sau i-a cumparat de la un producator local.

acum 93 luni (22 Dec 2015)

Se apropie sarbatoarea Craciunului, iar gospodinele pregatesc produsele traditionale care se vor regasi pe masa de sarbatori. Cei care nu au taiat porc pentru ca nu le-a permis bugetul sau cei care servesc produse traditionale doar de sarbatori, s-au orientat sa cumpere si anul acesta preparate dupa retete traditionale de la producatorii locali.

Pe de alta parte, in Ardeal inca se mai pastreaza traditiile culinare, mai ales in casele unde nu sunt persoane care sufera de probleme digestive si pot manca preparatele din carne de porc, care sunt greu de digerat, mai ales dupa o perioada de post cand organismul nu a fost obisnuit cu carnea. Fie ca sunt cu varza dulce sau acra, in frunze de vita de vie, cu carne de porc, vita sau cu ciuperci, pasat si arpacas acestea se gasesc pe in preferintele gospodinelor pentru meniul pregatit pentru masa de Craciun. Reteta este simpla si nu foarte costisitoare, insa gospodinele din zona Oasului, judetul Satu Mare obisnuiesc sa puna in sarmale si sunca afumata pentru un plus de gust si arome. FOTO Adevarul

Tot de le ele am aflat ca sarmalele nu se fierb decat la foc mic, iar in aluatul pe care il preparam e bine sa punem o cantitate mica de marar si patrunjel, dupa gust. De la producatorii locali

Pana sa ajunga sa guste din traditionalele sarmale, musafirii sunt invitati sa guste aperitivul. De la acest fel de mancare, din farfurie nu lipsesc carnatul afumat, jumarile, toba din carne de porc, branza telemea de vaca sau de oaie, dar si caldabosii pe care fie ii preparati acasa, fie alegeti sa ii cumparati de la un producator local. In mai toate orasele in perioda sarbatorilor se organizeaza astfel de targuri unde gasiti de toate pentru a umpe platoul pentru aperitiv.

Spre exemplu, satmarenii pot sa isi procure alimentele traditionale pentru masa de Craciun de la producatorii autohtoni din judet. De la carnati, slanina, caltabosi, toba pan... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro