SFAT: Cum sa ne stabilim rezolutiile de Anul Nou

Din punct de vedere psihologic, finalul de an este un bun prilej de bilant, dar si de stabilire de obiective noi, acele binecunoscute "Rezolutii de Anul Nou". Acele persoane care au istoric personal de depresie sunt mai expuse la riscul de a dezvolta un episod depresiv in preajma sarbatorilor, pe de o parte datorita unui bilant sub asteptari, pe de alta parte prin posibilul contrast intre imaginile de succes si fericire cosmetizate in mass-media si realitatea din viata lor la acel moment. Dana Sichitiu: Sigur, exista in special o latura pozitiva a sarbatorilor din punct de vedere emotional: ne ancoram pozitiv in atmosfera atat de frumoasa a Anului Nou, ne amintim cu nostalgie de copilarie si de felul in care bucuriile veneau atat de usor si din lucruri simple, ne "incarcam bateriile" pentru noul an si gasim in noi resurse de bunavointa si speranta pe care le credeam pierdute.

acum 102 luni (31 Dec 2015)

Din punct de vedere psihologic, finalul de an este un bun prilej de bilant, dar si de stabilire de obiective noi, acele binecunoscute "Rezolutii de Anul Nou". Este perioada in care tragem linie, analizam reusitele si esecurile pe care le-am avut in anul care tocmai se incheie, fixam noi targeturi de indeplinit, avem multe aspiratii si la fel de multe sperante. Cateva recomandari are pentru cititorii Romania Libera medicul psihiatru Dana Sichitiu:

Ne pregatim de un nou inceput, fiecare dintre noi are cel putin o agenda mentala in care incearca sa-si ordoneze prioritatile, cernind prin sita anului ce tocmai se incheie deopotriva realizarile si insuccesele.

Dana Sichitiu: Este important pe de-o parte sa identificam acele elemente care nu ne-au permis sa realizam unele obiective si in raport cu acestea sa desprindem concluzii adecvate, deoarece nu exista esec, ci exista feedback si invatare din experientele pe care le traversam.

Cat de oportun este acest moment pentru bilant, mai ales ca este o perioada festiva, in care unii sunt excesiv de optimisti, iar altii, dimpotriva, se simt mult mai tristi si insingurati decat de obicei? Acele persoane care au istoric personal de depresie sunt mai expuse la riscul de a dezvolta un episod depresiv in preajma sarbatorilor, pe de o parte datorita unui bilant sub asteptari, pe de alta parte prin posibilul contrast intre imaginile de succes si fericire cosmetizate in mass-media si realitatea din viata lor la acel moment. Astfel, persoanele predispuse pot precipita tulburari anxioase legate de anxietatea de performanta, prin obiectivele pe care si le fixeaza in anul ce vine. Si, datorita petrecerilor prelungite, exista riscul de perturbare a ritmului somn-veghe, care poate duce ulterior la insomnii, dar si la riscul unui consum exagerat de alcool, cu impact toxic neuronal.

Dana Sichitiu: Sigur, exista in special o latura pozitiva a sarbatorilor din punct de vedere emotional: ne ancoram pozitiv in a... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro