Sfarsitul "recreatiei" fiscale pentru multinationale

Google, Apple, Facebook, Amazon si alte mari multinationale sunt in atentia Uniunii Europene, decisa sa declanseze razboiul contra celor care nu isi platesc impozitele si lipsesc statele membre de zeci de miliarde de euro in fiecare an. Un astfel de consens a dezvaluit un tur de forta, pentru ca problema evaziunii fiscale a intreprinderilor se loveste de interese economice divergente, intre tarile lezate si cele beneficiare de un business fiscal care cuprinde batalioane de banci si de avocati.

acum 103 luni (31 Jan 2016)

Google, Apple, Facebook, Amazon si alte mari multinationale sunt in atentia Uniunii Europene, decisa sa declanseze razboiul contra celor care nu isi platesc impozitele si lipsesc statele membre de zeci de miliarde de euro in fiecare an. Google, de exemplu, este in vizorul mai multor state europene si Roma cere gigantului american al Internetului impozite restante de peste 200 milioane euro. Acest deficit de incasari de impozite apasa asupra contribuabililor europeni".

Inainte de a obtine aprobarea diferitelor state membre, una din principalele propuneri ale lui Moscovici vizeaza lupta contra practicii foarte raspandite care consta din transferarea profiturilor companiei-mama spre filialele instalate in diferite tari unde fiscalitatea este mai redusa, chiar nula. In viitor, statele membre ar putea sa fie autorizate sa impoziteze beneficiile obtinute pe teritoriul lor, chiar dupa transferarea lor cand "rata de impozitare efectiva intr-o tara terta este inferioara cu 40% fata de cea a statului in cauza".

Aceste masuri survin ca urmare a unui plan recent prezentat de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Numit BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), termen englez care desemneaza optimizarea fiscala, acest plan promitea "sfarsitul "recreatiei" pentru multinationalele care fug de fisc. Prima dintre cele doua mari directive ale UE priveste chiar unul din punctele-cheie din planul OECD - schimbul automat de informatii intre administratiile fiscale din tarile Uniunii asupra datelor contabile ale multinationalelor. "Este principiul de impozitare eficace, cheia unui nou sistem fiscal european pentru intreprinderi", a explicat Pierre Moscovici. In asteptare, comisarul pentru Afaceri economice estimeaza ca aceste masuri propuse de Comisie vor fi adoptate rapid de Parlamentul European si de statele membre UE.

Pentru ONG Oxfam, aceste masuri raman insuficiente si estimeaza ca multinationalele inca pot practica optimizarea fiscala la s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro