Sfarsitul lui Ponta: traseul politic al ultimilor trei ani care anunta esecul liderului PSD

Traian Basescu nu numai ca n-a murit ci a revenit la forma lui de alta data devenind "vanatorul" lui Ponta, baronii din teritoriu (care fiecare insusi este mai puternic decat Ponta) au venit sa-si ceara prada, ministri promovati au inceput deja din primele 2 luni de mandat sa faca naveta la DNA, in teritoriu se dadea o lupta crancena intre PSD si PNL pe dominatie, baronii PNL il impingeau din spate pe Crin Antonescu sa le smulga partea lor de prada din ghearele PSDistilor, noii "baieti destepti" - Liviu Dragnea si Sebastian Ghita si-au privatizat casieria de la care imparteau banii din buget si din fonduri europene iar "teritoriul" nu il accepta pe Antonescu drept prezidentiabil. Poza care surprinde ultimele zile de viata politica a lui Victor Ponta arata mult mai rau decat cea a sfarsitului lui Adrian Nastase: vreo 4 dosare penale in timpul mandatului (proaspatul dosar "cumnatul", dosarul "referendumul", dosarul "diaspora", dosarul "Duicu"), o delatiune generalizata intre colegii de partid, aproape tot "leadershipul" in puscarie sau in drum spre puscarie, partidul fugindu-i de sub picioare spre Geoana si Vanghelie, stigmatul de plagiator de care cu cat se chinuie mai mult sa scape cu atat se lipeste mai tare de el, esecul unei guvernari de aproape 3 ani si, cel mai trist, o anatema generala aruncata peste o intreaga generatie reprezentata de el, de Dan Sova sau de Sebastian Ghita.

acum 105 luni (18 Feb 2015)

>

Victor Ponta este si el unul din exponentii generatiei-speranta, generatia tinerilor care ar fi trebuit sa preia Romania dupa o tranzitie urata si murdara si care ar fi trebuit sa desavarseasca civilizarea societatii.

Inca de la momentul devorarii lui Mircea Geoana, Ponta a aratat o fata salbatica, pe alocuri de speriat dar care venea manusa peste asteptarile unei mari parti din societate care era frustrata de comportamentul lui Traian Basescu. A reusit sa atraga de partea sa majoritatea dusmanilor lui Basescu si a avut abilitatea de a-i canaliza pe toti impotriva victimei usoare pe care a reprezentat-o PDLul ciuruit de o guvernare de criza, stangace si cu multe probleme de competenta si coruptie. Prin formarea aliantei cu Crin Antonescu, un personaj lipsit de orice abilitate politica si uneori parand chiar lipsit si de motivatie, Ponta si-a securizat, foarte abil, pozitia de lider al luptei "Romaniei lor" cu Traian Basescu.

Daca referendumul pentru suspendare a reprezentat o victorie fara premiu, alegerile locale si parlamentare din 2012 au insemnat primul esec de facto al retoricii lui Ponta. Daca mergem, insa, in spate si facem o analiza pe rezultatele alegerilor din 2004 si 2008 vedem ca adunate, rezultatele PSD, PC si PNL au cumulat (culmea!) atat in 2004 cat si in 2008 exact 52% din voturi. Adica marea lupta cu sistemul "ticalosit" al PDL si al lui Basescu a reusit sa convinga in plus exact 7% din cei prezenti la vot sa voteze USL fata de datile anterioare. Diferenta de voturi pana la 100% este simplu de identificat - in 2004 voturile au mers spre PRM, in 2008 PDLul a avut un scor record iar in 2012 voturile au mers spre PPDD. Crease in timp un val urias de asteptare, situatia economica nu era cea mai fericita, Traian Basescu a ramas, dupa suspendare, la Cotroceni, PNLul vroia sa imparta "frateste" fructele puterii, baronii locali il amenintau continuu cu "moartea politica" in caz de rebeliune, DNAul parea ca se reinventeaza... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro