Sfantul Valentin, de la realitate la mit

Numai doi au ramas, insa, in memoria colectiva: Valentin de Roma, preot, si Valentin, episcop de Terni, amandoi martirizati in Cetatea Sfanta si amandoi inmormantati in catacombele de pe Via Flaminia. De acest fel e si poezia ducelui Charles D’Orleans, contemporan al lui François Villon: "Acum, de Sfantul Valentin,/Toti - sortilor perechea-si cer./Eu sa raman, Amor, stingher,/Partas sa nu-ti fiu la festin?/Din zori, treaz, nu mai termin/Sa ma gandesc si sa mai sper./Acum de Sfantul Valentin.//Dar nepasarea cui ma-nclin/Bun doftor pulsu-mi ia sever,/Sfat dandu-mi tihna sa prefer/Si-n perini sa mai dorm putin./Acum de Sfantul Valentin".

acum 60 luni (14 Feb 2015)

Desi multi compatrioti de-ai nostri o considera o "inventie" occidentala si chiar comerciala, intre sarbatoarea dragostei la romani, Dragobetele, si Valentine’s Day exista mai multe similitudini decat am crede: dupa credinta populara, Dragobetele este ziua in care toate pasarile si animalele se imperecheaza pentru prima data in an, iar Sfantul Valentin apare in Evul Mediu consemnat ca protector al "nuntii" pasarilor. Dar, martirologiile romane vorbesc despre mai multi martiri cu numele de Valentin, dintre care trei erau sarbatoriti pe 14 februarie. Numai doi au ramas, insa, in memoria colectiva: Valentin de Roma, preot, si Valentin, episcop de Terni, amandoi martirizati in Cetatea Sfanta si amandoi inmormantati in catacombele de pe Via Flaminia. Moastele lui se afla in biserica Santa Prassede din Roma si o parte in biserica carmelita Whitefriar Street in Dublin, Irlanda, in timp ce Valentin de Terni a fost numit episcop in anul 197 si a sfarsit ca martir in anul 270.

Desi in Faptele Sfintilor nu exista nici o poveste romantica care sa-i lege pe cei doi martiri Valentini, de indragostiti, in mai multe scrieri din Evul Mediu incep sa apara astfel de legende. Una dintre acestea il infatiseaza pe Valentin de Terni cununand in secret perechi de indragostiti pe vremea imparatului roman Claudius al II-lea Gotul. El cununa tineri in taina pentru ca, pe de o parte, cununiile crestine erau interzise, si, pe de alta parte, pentru ca barbatii insurati nu mai mergeau la razboi si multi tineri incercau astfel sa scape de inrolare. Era vorba de Sabino, un soldat roman, si Serapia, o tanara crestina din Terni, care sunt infatisati de altfel si intr-un vitraliu din basilica ce poarta numele sfantului cununati de episcopul Valentin.

De la Chaucer la Shakespeare, un sfant "creat" de scriitori

Cateva secole bune insa, Sfantul Valentin nu a fost altceva decat un sfant martir cinstit de Biserica. El a ajuns popular printr-un mare scriitor, in mod paradoxal c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro