Sfantul Nicolae, povestea ingerului pazitor al copiilor. De unde vine traditia ca darurile sa fie puse in ghetute

Sfantul Nicolae, povestea ingerului pazitor al copiilor. De unde vine traditia ca darurile sa fie puse in ghetute

Neculai aflase de aceasta, asa ca in ajunul zilei dintai, cand fata cea mare trebuia sa-si pangareasca cinstea, arunca in casa omului sarac o punga plina cu o suta cincizeci de galbeni...", explica Laura Pop, muzeograf la Muzeul de etnografie din Targu-Mures Ce cadouri aduce Mos Nicolae "In Transilvania, pe langa dulciuri copiii primesc si o nuia, probabil ca un avertisment pentru cei mai obraznici. In unele parti ale tarii, se obisnuia sa se puna o crenguta de mar in apa pentru a inflori pana la Anul Nou", mai spune Laura Pop, muzeograf la Muzeul de etnografie din Targu-Mures Cum e vazut Sfantul Nicolae in diferite zone ale tarii In lumea satului romanesc, la Sf.Nicoale se constituia ceata de colindat a feciorilor, feciorii se aduna la o casa si incepeau sa invete colindele si sa se pregateasca pentru colindat. In unele locuri se obisnuia sa se puna crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, cand erau folosite ca sorcove pentru uratul de Anul Nou", completeaza Laura Pop, muzeograf la Muzeul de etnografie din Targu-Mures Va recomandam si: Superstitii la Intrarea Maicii Domnului in biserica.

acum 105 luni (4 Dec 2015)

Pentru neascultatori insa, Mos Nicolae lasa cate o nuielusa, avertizandu-i astfel sa isi asculte parintii si bunicii. Traditia de a face daruri in aceasta zi isi are originea in povestea de viata a episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi). In anul 325, Sfantul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment in cadrul caruia Arie, un preot din Alexandria, a sustinut ca Iisus Hristos nu este de aceeasi natura cu Dumnezeu Tatal. Deranjat de aceasta afirmatie, Sfantul Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde s-a impamantenit obiceiul ca cei obraznici sa primeasca o nuielusa de la Mos Nicolae.

Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin "biruitor de popor".

Minunile batranelului darnic

"Fiind bun si darnic, dupa mutarea sa la cele vesnice a ajutat in chip minunat saracii, printre care si un tata cu trei fete pe care, din cauza saraciei, voia sa le trimita sa se prostitueze.

Sfantul Nicolae le-a daruit noaptea banii necesari, fiind salvate astfel de la promiscuitate. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute. Darul nu trebuie sa fie unul exclusivist si egoist, acaparat de interese si mercantilism, ci trebuie sa devina expresia libertatii practicate in comuniune. Prin darul facut nu urmarim satisfacerea unor placeri de moment ale copilului, caci vom hrani robia placerilor, ci incercam o lectie de viata: daruind, vei dobandi", spune parintele Tanasescu.

"Fie ca vine pe mare, asa cum se intampla in Olanda, sau se strecoara printre case, cum este in Romania, fiecare percepe venirea Mosului intr-un fel caracteristic propriului stilul de viata. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri si fructe. De asemenea, Mos Nicolae aduce si nuielusa, pentru a-l avertiza pe micut ca trebuie sa aiba un comportament cat mai aproape... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro