SFANTA PARASCHEVA 2014. Crestinii se inchina la racla pentru a dobandi ajutor si sanatate

SFANTA PARASCHEVA 2014. Crestinii se inchina la racla pentru a dobandi ajutor si sanatate

In mod deosebit in sarbatori, in posturi si in fiecare vineri, considerata "Ziua Sfintei Vineri", adica a Cuvioasei Parascheva, vin multi credinciosi si se inchina la racla cu credinta, aducand flori, daruri si imbracaminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobandi ajutor, sanatate si binecuvantare (vol. Dar cea mai mare zi de praznuire a sfintei este ziua de paisprezece octombrie, ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva de catre Biserica Ortodoxa, in preajma acestei zile, la Iasi are loc unul din cele mai mari pelerinaje ortodoxe din tara, la care participa o multime de inchinatori, un adevarat pelerinaj bisericesc national. Moastele Sfintei Parascheva se afla la Iasi de 371 de ani si au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Prin urmare, in aceasta dimineata va avea loc prima procesiune cu moastele Sfintei, care vor fi scoase din Catedrala Mitro-politana si purtate de catre un sobor de preoti, condus de Preasfintitul Calinic Boto-saneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. "La aceasta procesiune vor participa si fanfara militara pentru ca vor fi aduse si moastele Sfantului Brancoveanu, care a fost si domnitor, de aceea au insistat sa fie la randul lor prezenti", a declarat, pentru ziaruldeiasi.ro, arhim.

acum 114 luni (14 Oct 2014)

In mod deosebit in sarbatori, in posturi si in fiecare vineri, considerata "Ziua Sfintei Vineri", adica a Cuvioasei Parascheva, vin multi credinciosi si se inchina la racla cu credinta, aducand flori, daruri si imbracaminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobandi ajutor, sanatate si binecuvantare (vol.

Dar cea mai mare zi de praznuire a sfintei este ziua de paisprezece octombrie, ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva de catre Biserica Ortodoxa, in preajma acestei zile, la Iasi are loc unul din cele mai mari pelerinaje ortodoxe din tara, la care participa o multime de inchinatori, un adevarat pelerinaj bisericesc national. Inca din ajun se scot in fata Catedralei moastele Sfintei Parascheva si timp de doua zile si doua nopti credinciosii stau la rand pentru inchinare.

Procesiune cu moastele Sfantului Nectarie Taumaturgul si cu racla in care se afla moastele Sfintei Cuvioase Parascheva -- 2006. Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES ARHIVA

In seara zilei de paisprezece octombrie, praznicul Cuvioasei se incheie cu o procesiune in jurul Catedralei. Dupa aceea se aseaza moastele in biserica la locul lor si se canta paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.

* Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol. Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte.

Din putinele stiri privitoare la viata Cuvioasei Parascheva, aflam ca intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti.

Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Pr... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro