Sezonul scarlatinei. Institutul "Matei Bals", luat cu asalt de copii suspecti de aceasta boala infectioasa. Cum recunosti scarlatina

Sezonul scarlatinei. Institutul

Diagnosticul de scarlatina este, insa, confirmat de exudatul faringian, care se face fie in colectivitate de catre medicul scolar, fie de medicii specialisti de la spitalele de boli infectioase. Cum recunosti scarlatina Copiilor carora nu li face exudatul in colectivitate ajung la camerele de primiri urgente de la spitalele de infectioase. Lunar, spitalele sunt obligate sa raporteze cazurile de scarlatina catre Directiile de Sanatate Publica (DSP), toate datele fiind centralizate de Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

acum 95 luni (20 Apr 2015)

Medicii atrag atentia ca in perioada martie - aprilie se inregistreaza, in mod normal, o crestere a cazurilor de scarlatina, in special in colectivitati cum sunt cresele, gradinitele si scolile. Diagnosticul de scarlatina este, insa, confirmat de exudatul faringian, care se face fie in colectivitate de catre medicul scolar, fie de medicii specialisti de la spitalele de boli infectioase.

"Scarlatina, cauzata de streptococul hemolitic, este o boala care apare in general la copii dupa incheierea sezonului rece. Nu au fost foarte multe cazuri pana acum, dar e ce este drept o crestere usoara fata de perioada similara a anului trecut", a explicat doctorul Catalin Apostolescu, medic infectionist la Institutul "Matei Bals" din Capitala.

31 de cazuri intr-o saptamana in Bucuresti

Concret, in doar cinci zile, au fost confirmate 31 de cazuri in Bucuresti. In sectorul 1 a existat un caz, in sectorul 4 au fost confirmate lase cazuri, in sectorul 5 a fost tot un caz, in timp ce opt cazuri de scarlatina au fost depistate si confirmate in sectorul 6. Nu am putea vorbi de un focar, avand in vedere ca ne raportam la o populatie de doua milioane de oameni. Daca in Bucuresti sunt 30 de cazuri si acestea sunt raspandite, nu avem motive de ingrijorare", a declarat Oana Grigore, purtator de cuvant la Ministerul Sanatatii.

Diagnosticul, pus pe baza exudatului faringian

Medicii explica, insa, ca intr-o colectivitate in care a fost pus un diagnostic de scarlatina, toti cei care au intrat in contact cu copilul respectiv sunt nevoiti sa faca exudatul faringian, adica un examen care identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul faringelui. Practic, o mostra de secretii este prelevata de la nivelul cavitatii faringiene si este plasata intr-un recipient care stimuleaza cresterea microorganismului care a determinat boala. In gradinite luam masuri de dezinfe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro