Seva de mesteacan, "elixirul magic al samanilor". Pensiunea din Apuseni unde turistii sunt tratati cu bautura curativa

Seva de mesteacan,

Cititi si: Povestea romancei de 25 de ani care conduce TIR-ul de 40 de tone prin toata Europa: "Devine mult mai usor daca o faci din pasiune" Povestea celor zece englezi care au venit sa faca curatenie intr-o livada din Alba in schimbul unei mese imbelsugate FOTO Accidente rutiere iesite din comun: masini agatate in copaci sau incalecate peste sensuri giratorii Un farmacist de 27 de ani din Alba Iulia face concurenta marilor companii: produce 7 tipuri de creme ce trateaza afectiuni ale pielii Idee de business: mica afacere cu haine produse din lana romaneasca Doi investitori romani au obtinut aviz sa caute aur in paraiele din Apuseni.

acum 33 luni (25 Apr 2017)

Seva de mesteacan se poate obtine relativ usor de catre oricine are un astfel de arbore in apropiere. Aceasta operatiune se face numai cu mestecenii maturi, iar dupa colectarea a 250-500 ml de seva (1-2 cani), se unge imediat orificiul cu rasina, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului. Este necesar ca, dupa ce se incheie colectarea, crestatura facuta in trunchi sa fie acoperita cu ceara, rasina sau smoala, pentru ca astfel mesteacanul sa nu fie supus la unele infectii ce se pot strecura prin acea crestatura, ferindu-l de boala sau chiar de uscare. In Japonia si Finlanda, seva de mesteacan este considerata in traditia vindecarii populare o bautura medicinala cu efecte exceptionale. Seva de mesteacan concentreaza toate substantele nutritive necesare cresterii arborelui: glucoza si fructoza (confera gust usor dulceag ), aminoacizi, vitamina C, minerale ( calciu, magneziu, mangan, zinc, fosfor , sodiu, fier ). Bautura este recomandata in cazul afectiunilor renale si in curele de detoxifiere. Se fac cure de cate doua - trei saptamani si se consuma pana la un litru dimineata, pe stomacul gol. In general, da o stare de bine, de energie si este foarte buna pentru copiii care au deficiente de vitamine. Poate fi de ajutor si in curele de slabire si in tratarea psoriazisului.

Seva poate fi colectata doar la inceput de primavara, cand pamantul este inca inghetat, iar mugurii nu sunt dati inca. Pe masura ce se incalzeste vremea si dau mugurii, seva de mesteacan parca nu mai este asa de buna la gust ca la inceput. Mai demult, batranii colectau seva intr-un mod asemanator: gaureau mesteacanul, puneau o suveica (de la razboiul de tesut), iar pe aceasta se prelingea pana intr-o donicuta de lemn. Pentru cei care nu ajung sa obtina seva de mesteacan direct de la un copac trebuie sa stie ca produsul se gaseste si in comert, in magazinele cu specific naturist. Imi spuneau ca, daca erai mai slabit la iesirea din iarna, pentru ca mai demult nu prea era... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro