SERIAL IUGOSLAVIA Profesorul Aleksandar Rastovic, despre trecutul Serbiei

SERIAL IUGOSLAVIA Profesorul Aleksandar Rastovic, despre trecutul Serbiei

> Domnule profesor as dori sa va adresez o serie de intrebari referitoare la politica externa a Serbiei si la poporul sarb. Noi sarbii avem o caracteristica pe de-o parte in vreme de pace suntem dezbinati, tindem catre diviziune si neintelegeri, pe de alta parte, in vreme de razboi, suntem extreme de uniti in apararea statului. Conform constitutiei din 1974, institutia prezidentiala detinea un spectru larg de atributii, cum ar fi, reprezentarea federatiei intern si extern, conducerea ANI, deciderea utilizarii armatei pe timp de pace precum si pe timp de razboi, apararea egalitatii nationalitatilor din Iugoslavia si a ordinii constitutionale, propunerea unui candidat pentru postul de prim ministru federal, numirea ambasadorilor, generalilor si amiralilor si a multor altii. Am auzit, de asemenea, ca a existat o idee de a crea o mica Iugoslavie fara Slovenia si Croatia si ca Alija Izetbegovic (presedinte al Bosniei-Hertegovina - n.r.) dorea sa devina presedinte in locul lui Milosevic. In timpul unor astfel de discutii, Slobodan Milosevic, fostul presedinte al Republicii Sarbe, a facut o propunere interesanta pentru crearea unui stat iugoslav de dimensiuni reduse, care ar fi format din patru republici (Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru si Macedonia). Un raport al Comitetului National al Croatiei pentru investigarea crimelor fortelor de ocupatie si a colaboratorilor lor, datat 15 noiembrie 1945, care a fost cerut de noul guvern iugoslav, indica intre 500,000-600,000 de personae ucise la Jasenovac, predominand sarbi, evrei si tigani.

acum 65 luni (24 May 2015)

>

Domnule profesor as dori sa va adresez o serie de intrebari referitoare la politica externa a Serbiei si la poporul sarb.

Stimate coleg, precum stii, suntem amandoi istorici si ca viziune de stanga. De ce anume are trebuinta poporul sarb pentru a obtine respectul Uniunii Europene?

Mai intai, trebuie sa subliniez faptul ca sunt membru al Partidului Socialist al Serbiei, inca de la fondare, 1990, fiind unul dintre cei mai tineri delegati ai primului Congres. Intre timp, am fost membru al Comitetului Central al PSS, membru al Comitetului Executiv al PSS 1992-2003, si presedinte la Tineretul Socialist al Serbiei 1996-2000. Sunt, de asemenea, membru al Consiliului Politic al PSS.

In istoria politica moderna a Serbiei, incepand din 1804 de cand se marcheaza inceputul revolutiei sarbe, pana in prezent, statul si societatea noastra se confrunta cu o dilema constanta: modernizare sau traditionalism. Este interesant de subliniat faptul ca in istoria moderna a Serbiei nu a existat un consens atat de larg in ceea ce priveste apropierea de Uniunea Europeana.

Dar, in acelasi timp suntem constienti ca acceptarea in uniune nu va fi usoara si lipsita de injosiri. Una dintre cele mai complicate va fi exigenta Comisiei Europene de a ne ajusta politica externa in functie de cea europeana.

Serbia, ca toate tarile din Balcani si din Europa, trece prin criza economica. Este dificil de prezis cand se va sfarsi criza. Coalitia noastra guvernamentala a adoptat masuri si reforme dureroase a caror scop era de a vindeca economia nationala. Cel mai important scop, in opinia mea, este de a atrage investitii straine si de a lansa productia interna pentru a revigora economia. In cele cateva luni din urma, dupa o lunga perioada de timp, am anticipat un surplus in buget, ceea ce este un bun argument pentru revenirea economiei nationale. Pana la achitarea lui Aleksandar Rankovic, vicepresedinte al Iugoslaviei, si unul dintre cei mai ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro