SERIAL Istoria Jocurilor Olimpice. Cum au vrut americanii sa demonstreze "suprematia albilor" fata de "canibali feroce" si alti "primitivi"

SERIAL Istoria Jocurilor Olimpice. Cum au vrut americanii sa demonstreze

Avand experienta esecului anterior si prevestind ca lucrurile n-aveau sa se schimbe prea mult in bine nici de aceasta data, Pierre de Coubertin a preferat sa nu participe la eveniment, aceasta fiind, de altfel, singura data cand a lipsit de la o Olimpiada. Geronimo, spectator de lux Printre "trofeele" de lux de la St. Louis s-a numarat si celebrul Goyaale (1829-1909), cunoscut mai ales sub numele de Geronimo, ultimul mare sef al apasilor chiricahua, considerat un strateg fara pereche al razboiului de gherila. Cu exceptia scrimei, dominata de tragatorii cubanezi, a gimnasticii, unde germanii au fost concurenti de temut, si a turneului de fotbal, castigat de canadieni, aproape toate celelalte intreceri au fost monopolizate de sportivii tarii gazda. In total, SUA a castigat 69 din cele 88 de probe disputate, situandu-se in fruntea clasamentului cu o diferenta zdrobitoare, de 78 de medalii de aur, 82 de argint si 79 de bronz, urmata de Germania, pe locul al doilea, cu 4 medalii de aur, 4 de argint si 5 de bronz, si de Cuba, pe locul al treilea, cu 4 medalii de aur, 2 de argint si 3 de bronz.

acum 56 luni (31 Jan 2016)

Dupa Atena si Paris, era musai ca un oras din Statele Unite sa gazduiasca cea de-a treia editie a Jocurilor Olimpice, conform promisiunii pe care baronul Pierre de Coubertin le-o facuse americanilor inca din 1894. Numai ca in 1904 se implinea un secol de cand Statele Unite cumparasera Louisiana de la Franta, iar orasul St. Louis urma sa gazduiasca o Expozitie Universala care sa celebreze evenimentul. Organizatorii n-au vrut sa accepte un alt eveniment international care sa se desfasoare in acel an in Statele Unite, asa ca Pierre de Coubertin, care conducea Comitetul Olimpic International la acea vreme, a fost nevoit sa accepte in cele din urma si candidatura celor din St. Louis. Avand experienta esecului anterior si prevestind ca lucrurile n-aveau sa se schimbe prea mult in bine nici de aceasta data, Pierre de Coubertin a preferat sa nu participe la eveniment, aceasta fiind, de altfel, singura data cand a lipsit de la o Olimpiada. James Edward Sullivan, presedintele Comitetului de Organizare, nu si-a respectat promisiunea de a pune la dispozitia europenilor o flota de razboi, astfel ca americanii au aliniat la start 526 dintre cei 651 de sportivi participanti. Astazi se vorbeste destul de putin despre intrecerile care s-au desfasurat in perioada 1 iulie - 23 noiembrie 1904, mai ales ca aceasta editie a fost umbrita de unul dintre cele mai stanjenitoare momente din istoria Jocurilor Olimpice: "Zilele Antropologiei". Peste 1.400 de reprezentanti ai unor populatii indigene din Africa, Asia, Australia, Orientul Mijlociu, America de Sud si America de Nord au fost adusi in St. Louis pe post de exponate intr-o expozitie exotica care trebuia sa reproduca habitatul lor natural. Acesti oameni erau fortati sa simuleze dansuri, parade, sau chiar lupte prin care sa se care sa se evidentieze presupusa violenta si barbarie de care ar fi fost capabili. Circa 100 de barbati din cadrul gradinii zoologice au fost selectati pentru a participa la intreceri. Cinismul lui ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro