Separatismul banatean: de la teama lui Ceausescu si frica lui Ion Iliescu la agitatorii lui Victor Ponta

Secesionismul banatean a fost vanturat si in decembrie 1989, cand Ceausescu si Televiziunea Romana prezentau protestele de la Timisoara ca fiind opera unor huligani si cercuri politice imperialiste care vor sa rupa Ardealul si Banatul de Romania. PSD si televiziunile de partid precum Antena 3 sau Romania TV au prezintat protestele de la Timisoara ca fiind opera unor huligani si politicieni de Opozitie care vor sa rupa Ardealul si Banatul de Romania. "De fiecare data cand incercam sa ne explicam valorile, se arunca aceasta anatema" Atitudinea Olgutei Vasilescu a readus in memoria timisorenilor un episod din timpul Revolutiei din decembrie 1989, cand din Oltenia au fost trimise la Timisoara mai multe vagoane de tren cu garzi patriotice care aveau rolul sa faca ordine in orasul "preluat de unguri".

acum 95 luni (10 Nov 2014)

Societatea Timisoara atrage atentia opiniei publice ca PSD risca unitatea Romaniei prin campania electorala desantata impotriva candidatului Klaus Iohannis facut responsabil pentru o fantasmagorica secesiune a Ardealului si Banatului. "Atragem atentia ca la fel au procedat cei din PSDR si in anul 1990 cand din Timisoara a fost lansata Proclamatia care cerea lustratia fostilor securisti si nomenclaturisti. Ne exprimam public ingrijorarea pentru ceea ce se va intampla cu unitatea Romaniei in cazul in care un asemenea om lipsit de repere morale si de minime scrupule va ajunge in fruntea tarii", au transmis cei de la Societatea Timisoara.

Secesionismul banatean a fost vanturat si in decembrie 1989, cand Ceausescu si Televiziunea Romana prezentau protestele de la Timisoara ca fiind opera unor huligani si cercuri politice imperialiste care vor sa rupa Ardealul si Banatul de Romania. Zeci de mii de "huligani" sarbatoreau victoria in centrul orasului. Toate zvonurile si minciunile au fost dirijate cu tradatorii de tara si cu cercurile imperialiste de tradatorul Milea (n.r. generalul Vasile Milea, ministru al Apararii Nationale in 1989), care a organizat aceste provocari, a spus minciuni si a informat fals in legatura cu situatia din tara, nespunand nimic despre crimele si distrugerile din Timisoara", spunea Ceausescu.

Despre organizatia "Societatea Timisoara"

"Societatea Timisoara" s-a nascut in prima luna dupa Revolutia din decembrie 1989 ca urmare a confiscarii acesteia, la Bucuresti, de catre nomenclatura comunista. "Societatea Timisoara" a fost fondata de un grup de intelectuali timisoreni care au participat nemijlocit la Revolutia din Decembrie 1989, in zilele ei cele mai curate politic, din 15-17 decembrie 1989. Scriitori, jurnalisti, avocati, medici, ingineri si cadre didactice universitare au alcatuit de atunci si pana astazi nucleul tare al organizatiei.

"Secesiunea", teama pentru Ion Iliescu

In 1990, timisorenii care c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro