Sentinta judecatoreasca: o scoala de top a introdus criterii discriminatorii la inscrierea copiilor in claza zero

Sentinta judecatoreasca: o scoala de top a introdus criterii discriminatorii la inscrierea copiilor in claza zero

In acelasi document, judecatorii arata ca cele patru criterii de departajare la care a apelat liceul "nu ofera solutii diferite pentru situatii diferite, ci stabilesc un tratament juridic diferit pentru situatii similare, in baza unui criteriu al gradului de rudenie ce nu are justificare obiectiva, cu exceptia cazului fratilor/surorilor din aceeasi familie, care urmeaza concomitent cursurile aceleiasi unitati de invatamant, situatie in care tratamentul diferit este justificat de nevoia de armonizare a vietii de familie si de posibilitatea intrajutorarii intre frati".

acum 44 luni (18 Jan 2017)

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a emis in luna martie a anului 2016 o hotarare prin care amenda Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timisoara cu suma de 2.000 de lei pentru ca a impus criterii discriminatorii la inscrierea elevilor in clasa zero. "Constatand ca nu mai este indreptatita sa aplice pentru inscrierea elevilor in clasa pregatitoare criteriul referitor la domiciliul reprezentantilor legali ai copiilor, scoala a luat in analiza, in consiliul de administratie, elaborarea unor criterii specifice, necesare pentru realizarea selectiei, avand in vedere numarul redus de locuri din planul de scolarizare si experienta anilor anteriori, in care numarul de solicitari a crescut sistematic", se arata intr-un document intrat in posesia "Adevarul".

Pe acest fond, incepand cu data de 20 noiembrie 2015 s-au formulat in cadrul CA propuneri pentru introoducerea unor criterii specifice de selectie a elevilor inscrisi in clasa zero.

Aceste criterii de selectie au fost considerate discriminatorii, iar CNCD i-a aplicat liceului o amenda de 2.000 de lei. Sanctiunea a fost contestata in instanta, iar prima faza a procesului s-a judecat la Curtea de Apel Timisoara, unde "Carmen Sylva" a pierdut procesul, judecatorii mentinand sanctiunea aplicata de CNCD.

"Pentru fiecare din aceste criterii s-a retinut ca exista o diferentiere intre potentialii solicitanti pentru inscriere in clasa pregatitoare, diferentierea fiind bazata pe criteriul gradului de rudenie, fiind atins dreptul la educatie al minorilor", se arata prin sentinta care mentine amenda aplicata Liceului Pedagogic.

In acelasi document, judecatorii arata ca cele patru criterii de departajare la care a apelat liceul "nu ofera solutii diferite pentru situatii diferite, ci stabilesc un tratament juridic diferit pentru situatii similare, in baza unui criteriu al gradului de rudenie ce nu are justificare ob... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro