Sentinta drastica: 31 de ani de inchisoare pentru traficantii basarabeni care planuiau linsarea unui ofiter roman, care a refuzat sa se lase cumparat

Audiat de judecatorii Tribunalului Vaslui, Ionel Lascu a mentionat ca in octombrie 2013, in timpul unei misiune de patrulare comuna, pe teritoriul Republicii Moldova, a fost abordat de omologul sau de la Sectorul Politiei de Frontiera (SPF) Leova, Ivan Musteata, care i-a propus sa desfasoare activitati de contrabanda, urmand sa primeasca 50 de euro pentru fiecare bax de tigari trecut peste Prut. Ofiterul Ionel Lascu a beneficiat de paza si protectie speciala mai multe luni Sute de mii de pachete cu tigari trecute ilegal peste Prut Potrivit DNA, in perioada noiembrie-decembrie 2013, Vasile Iordachi, un cunoscut traficant de tigari din Republica Moldova, Iurie Volceanov si Ivan Musteata, ofiteri in cadrul Sectorului Politiei de Frontiera (SPF) Leova - Republica Moldova, au constituit un grup infractional specializat in derularea de operatiuni de contrabanda.

acum 60 luni (1 Jun 2015)

Aceasta este cea mai aspra sentinta pronuntata de instantele vasluiene in cazurile de contrabanda cu tigari. Cei doi politisti de frontiera moldoveni care facilitau traficantilor recerea tigrilor peste Prut - ofiterul Ivan Musteata, seful PTF Leova, si subalternul acestuia, Iurie Volceanov, au fost condamnati la cate sapte ani de inchisoare, fiecare. Ceilalti doi membri ai retelei, Veaceslav Mereuta si Igor Lisnic au fost condamnati la cate patru, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare efectiva. Cu totii au fost gasiti vinovati de constituire/aderare la un grup infractional organizat, contrabanda, respectiv dare de mita. Ofiterul Valentin Badiu, din cadrul Sectorului de Frontiera Husi, a fost condamnat de judecatori la la pedeapsa de 3 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere, iar basarabeanul Gheorghe Braga, cel care avea rolul de a ridica tigarile cu un camion de pe malul Prutului.

Ofiterul denuntator, amenintat cu acte de violenta

Gruparea a fost anihilata de procurorii DNA la inceputul lunii mai 2014. Lascu a fost ofertat cu 50 de euro pentru fiecare bax de tigari trecut peste Prut, iar la un transport se preconiza a se trece peste raul Prut cu funiile si barcile pneumatice in jur de 100.000 pachete de tigari. In timpul procesului, rand pe rand cu totii au fost pusi in libertate de judecatorii Curtii de Apel Iasi. Ancheta procurorilor DNA in acest caz a fost ingreunata si de faptul ca gruparea basarabeana a aderat un ofiter din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Husi, care ii atentiona pe contrabandisti despre anctiunile organelor de ancheta. Valentin Badiu, fost purtator de cuvand al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Vaslui, l-a avertizat pe liderul gruparii, Vasile Iordachi, ca Ionel Lascu i-a denuntat la DNA, iar procurorii au declansat o ancheta. Ofiterul Lascu si familia sa au beneficiat de paza si protectie speciala timp de mai multe luni.

Audia... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro