Senatul, in camera decizionala: Seful DGPI va putea fi un civil, iar numirea sa nu mai are nevoie de avizul CSAT

Senatul, in camera decizionala: Seful DGPI va putea fi un civil, iar numirea sa nu mai are nevoie de avizul CSAT

"Sunt doua lucruri care ne deranjeaza la acest proiect, ca in privinta sefului totul ramane la cheremul ministrului de Interne scotandu-se avziul CSAT si renuntand la calitatea de militar pentru seful acestui serviciu, desi argumentele evocate de PMP si USR sunt foarte clare - vorbind de un serviciu care opereaza si gestioneaza informatii cu caracter de stat care fac obiectul multor sedinte CSAT si in opinia noastra este de neinteles de ce majoritatea doreste eliminarea acestui aviz (...) Opinia PNL este de respingere in forma actuala", a anuntat senatoarea PNL Alina Gorghiu.

acum 40 luni (15 May 2017)

1 al Legii de aprobare a ordonantei de urgenta, "directorul general al Directiei Generale de protectie Interna este numit si eliberat din functie de catre ministrul Afacerilor Interne". In textul ordonantei de urgenta se prevedea ca directorul DGPI este cadru militar in activitate si este numit in functie prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne si cu avizul CSAT. "Se propune ca, desi DGPI este o structura care defasoara activitati secret de stat, CSAT sa nu mai aiba aviz la nominalizarea sefului acestei directii (...) A fost o batalie formidabila de Revolutie incoace ca fiecare sa isi faca un serviciu secret (...) Parerea mea este ca a rupe total de CSAT acest serviciu este o greseala si vom vedea peste ani ce se va intampla.

"USR va vota impotriva adoptarii acestei legi si asta pentru ca plecand de la o ordonanta de urgenta, care practic incerca sa scoata de sub suspiciune serviciul (...) care ani de zile s-a considerat o unealta a mai marilor zilei, prin amendamentele aduse atat in Camera Deputatilor, cat si in comisiile de la Senat, s-a reusit deturnarea acestei ordonante de urgenta. Prin eliminarea avizului CSAT cat si prin lasarea la dispozitia ministrului de Interne numirea directorului acestei directii si a obligativitatii ca acesta sa fie militar precum si prin secretizarea intregii sale activitati DGPI devine un serviciu secret pus la dispozitia domnului Dragnea", a declarat si senatorul USR Nicu Falcoi. "Sunt doua lucruri care ne deranjeaza la acest proiect, ca in privinta sefului totul ramane la cheremul ministrului de Interne scotandu-se avziul CSAT si renuntand la calitatea de militar pentru seful acestui serviciu, desi argumentele evocate de PMP si USR sunt foarte clare - vorbind de un serviciu care opereaza si gestioneaza informatii cu caracter de stat care fac obiectul multor sedinte CSAT si in opinia noastra este de neinteles de ce majoritatea doreste eliminarea acestui aviz (...) Opinia PNL este de resp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro