Senatul da unda verde medicilor sa dea consultatii pe bani dupa program
Proiectul de lege care le-ar putea permite medicilor sa ofere consultatii private in spitalele de stat dupa orele de program a fost aprobat de Senat, cu 54 de voturi favorabile, 6 abtineri si 24 impotriva. Cea mai transparenta metoda de crestere a veniturilor Si profesorul Doina Plesca, decanul Facultatii de Medicina din Bucuresti si managerul Spitalului de Copii "Victor Gomoiu" din Capitala, arata ca proiectul de lege aprobat de Senat este cea mai transparenta modalitate prin care veniturile medicilor pot fi imbunatatite.
Proiectul de lege care le-ar putea permite medicilor sa ofere consultatii private in spitalele de stat dupa orele de program a fost aprobat de Senat, cu 54 de voturi favorabile, 6 abtineri si 24 impotriva. Specialistii din sistem saluta masura si spun ca proiectul de act normativ reprezinta un pas mic inainte, dar ca normele trebuie sa stabileasca in clar cum se va proceda cu pacientii care vor fi dispusi sa achite bani din buzunar pentru a fi consultati sau operati de un anumit doctor. Concret, serviciile vor fi la cererea expresa a pacientului, care va putea cere contra cost consultatii, analize, tratament si chiar operatii, tarifele pentru proceduri urmand a fi stabilite de consiliile de administratie ale spitalelor. Proiectul vine cu o serie de provocari si pentru managerii de spitale publice, care spera ca prin implementarea proiectului sa fie reduse, printre altele, platile informale date de pacienti. In primul rand, legislatia nu ne permite sa platim doctorul si pentru ceea ce face pe timp de zi si pentru ceea ce ar putea sa faca in ambulatoriul spitalului, dupa orele de program, drept pentru care acesta nu prea mai functioneaza dupa ora doua dupa-amiaza. In al doilea rand, ar stopa platile informale care antreneaza riscuri de toate felurile pentru noi si, nu in ultimul rand, ar permite unor colegi sa ofere consultatii si in afara orelor de program si sa nu mai mearga in clinici private", a declarat, pentru "Adevarul", profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului de Urgenta Elias din Capitala.
Medicul cardiolog a subliniat ca la ora actuala spitalele private nu au aparatura care se regaseste in spitalele de stat si nici expertiza de ingrijire cazuistica de urgenta pe care o au unitatile sanitare de stat. "Cine doreste sa fie consultat de un anumit medic, iar starea sa de sanatate nu reprezinta o urgenta, o poate face fara probleme. Cea mai transparenta metoda de crestere a veniturilor
Si profesorul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro