Senatul a respins propunerea legislativa care reintroduce insulta si calomnia in Codul Penal

Senatul a respins propunerea legislativa care reintroduce insulta si calomnia in Codul Penal

Raportul la propunerea legislativa semnata de Cristiana Anghel care reincrimineaza insulta si calomnie a primit 56 de voturi "pentru", 11 abtineri si 5 voturi impotriva. Referitor la calomnie, Anghel propunea completarea Codului penal printr-un articol care stipuleaza ca "afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda".

acum 52 luni (14 Mar 2016)

Raportul la propunerea legislativa semnata de Cristiana Anghel care reincrimineaza insulta si calomnie a primit 56 de voturi "pentru", 11 abtineri si 5 voturi impotriva. Presedintele de sedinta, Ioan Chelaru a precizat in plen ca raportul de respingere nu a intrunit numarul de voturi necesar.

Initiatoarea propunerii, senatoarea ALDE Cristiana Anghel a venit la tribuna si a cerut sa se accepte votul secret, si pentru amendamente si pentru votul final la propunerea sa legislativa.

Senatorul PNL Tudor Barbu i-a cerut in plen Cristianei Anghel sa explice de ce se cere vot secret pentru propunerea legislativa."Trebuie sa aiba un argument doamna senator.

Proiectul initial depus de Cristiana Anghel prevedea pedepse cu pana la trei ani de inchisoare pentru "afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public".

Initiatoarea propunerii legislative propunea completarea Codului penal cu un articol dedicat insultei, unde se prevede ca atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin alte mijloace, ori prin expunere la batjocura se pedepseste de la o luna la 2 ani inchisoare sau cu amenda.

Referitor la calomnie, Anghel propunea completarea Codului penal printr-un articol care stipuleaza ca "afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinante privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda".

De asemenea, initiativa Cristianei Anghel prevedea un nou articol potrivit caruia "proba veritatii celor afirmate sau imputate este... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro