Semnificatia Saptamanii Luminate, zilele de dupa Inviere cand se iarta pacatele. Ce randuieli speciale se fac la inmormantari

Semnificatia Saptamanii Luminate, zilele de dupa Inviere cand se iarta pacatele. Ce randuieli speciale se fac la inmormantari

"Acum toate s-au umplut de lumina: cerul si pamantul si cele de sub pamant". De aceea, in popor se crede ca in Saptamana Luminata, denumita si a Pastilor sau Alba - adica intervalul de timp dintre Inviere si Duminica Tomii - cei care mor in aceasta perioada merg direct in Rai, usile acestuia fiind larg deschise oricarui suflet.

acum 43 luni (18 Apr 2017)

"Acum toate s-au umplut de lumina: cerul si pamantul si cele de sub pamant". Asa vesteste Biserica, iar denumirea de Saptamana Luminata, explica teologii, provine de la un obicei practicat in vechime cand Botezul era savarsit in noaptea de Paste. Astfel, cei botezati erau numiti "luminati" si purtau haine albe in toata saptamana de dupa Paste. Se pare ca de la purtarea hainelor albe aceasta saptamana a primit numele de Saptamana Luminata. Candela aprinsa de pe Sfanta Masa este sufletul viu si indumnezeit al Mantuitorului coborat la iad", explica parintele Eugen Ramon Ilie de la biserica Sf.

Dezlegare la "dulce"

In Saptamana Luminata, zilele de miercuri si vineri sunt zile cu "harti", adica Biserica ofera dezlegare la mancarurile de dulce datorita Invierii Domnului.

Din Duminica Sfintelor Paste si pana la Inaltarea Domnului, la Liturghie se canta Axionul Pastilor: Ingerul a strigat...", iar credinciosii se saluta cu cuvintele: "Hristos a inviat!"

In aceasta perioada nu se citeste Psaltirea si nu se fac parastase Incepand cu praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiti.

Totul se iarta

Si slujbele de inmormantare din Saptamana Luminata sunt oficiate dupa o randuiala speciala.

De aceea, in popor se crede ca in Saptamana Luminata, denumita si a Pastilor sau Alba - adica intervalul de timp dintre Inviere si Duminica Tomii - cei care mor in aceasta perioada merg direct in Rai, usile acestuia fiind larg deschise oricarui suflet. "Oricine este primit, astfel, in Imparatia Cerurilor, indiferent de ce pacate a savarsit in viata, caci totul i se va ierta in aceasta perioada. Aceasta credinta e reflectata si in datinele vechi bisericesti conform carora in ziua de Inviere se scot "Usile Imparatesti" ale altarului din biserici si se pun deoparte, unde stau pe toata perioada Saptamanii Lumi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro