Semnificatia fiecarei zile din Saptamana Patimilor. Martea cea Mare si parabola fecioarelor intelepte rostita de Iisus

Semnificatia fiecarei zile din Saptamana Patimilor. Martea cea Mare si parabola fecioarelor intelepte rostita de Iisus

"In aceste momente ne reamintim si retraim ultimele zile din viata Mantuitorului, cu intreaga lor tensiune si drama launtrica, intr-o stare de sobrietate si maretie in acelasi timp, de tristete, dar si de bucurie, de pocainta, dar si de nadejde. Minunatul undelemn al milostivirii Cand Domnul se suia la Ierusalim si se ducea la Patima a spus ucenicilor Sai si aceasta parabola, pentru ca nu cumva cineva traind in feciorie sa nu se ingrijeasca si de celelalte virtuti si, mai ales, de milostenie.

acum 58 luni (26 Apr 2016)

Credintele populare spun ca in Saptamana Mare, ultima in care se tine post inaintea sfintelor sarbatori de Paste, nu se lucreaza, iar cine isi da ultima suflare in aceste zile va merge in iad, pentru ca "Raiul este inchis".

"In aceste momente ne reamintim si retraim ultimele zile din viata Mantuitorului, cu intreaga lor tensiune si drama launtrica, intr-o stare de sobrietate si maretie in acelasi timp, de tristete, dar si de bucurie, de pocainta, dar si de nadejde. Fiecare zi are un inteles si un mesaj foarte clar si adanc", explica parintele Ramon Eugen Ilie, protoiereul Calarasiului, paroh la biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena.

"Citind aceasta pilda transmisa de Sfintii Apostoli si Evanghelisti ne pregatim pentru cea de-a doua venirea a Mantuitorului.

Sa avem candela credintei aprinsa in suflet si sa dam dovada de putere, pentru ca numai astfel putem ajunge in Imparatia vesnica", spune parintele Ramon.

Minunatul undelemn al milostivirii

Cand Domnul se suia la Ierusalim si se ducea la Patima a spus ucenicilor Sai si aceasta parabola, pentru ca nu cumva cineva traind in feciorie sa nu se ingrijeasca si de celelalte virtuti si, mai ales, de milostenie.

Pe cinci dintre fecioare le numeste intelepte caci impreuna cu fecioria au avut si minunatul si imbelsugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numeste nebune pentru ca, desi si ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau in aceeasi masura milostenie. cele care au avut undelemn din belsug au intrat cu Mirele la deschiderea usilor, iar cele nebune, pentru ca nu aveau undelemn din destul, il cautau dupa ce s-au sculat din somn.

Cele cinci fecioare care au ramas fara undelemn simbolizeaza lumea care alearga dupa grijile acestei vieti: ne preocupam indeaproape de bani, de ceea ce mancam sau de ceea ce bem.

Va recomandam si:

Postul Pastel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro