Semnele de intrebare din biografia lui Gabriel Oprea

Colegii nu isi amintesc figura lui Gabriel Oprea din timpul scolii de ofiteri de la Sibiu si nu cunosc pe nimeni din "promotia 1983" care sa fi ajuns general cu mai multe stele asa cum s-a intamplat cu vicepremierul. Colegii sai de la Scoala Militara de ofiteri activi din Sibiu (astazi denumita Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu") nu stiu un alt militar - in afara lui Gabriel Oprea - care sa fi dobandit gradul de general cu doua stele cat timp a fost ofiter activ. Cu amandoi am vorbit despre viata de zi cu zi de la Scoala de Ofiteri, despre examenul de admitere si despre modul in care se facea repartitia absolventilor pe posturi. Erau trei categorii de elevi la Scoala de Ofiteri: cei cu liceul militar, cei care proveneau din clasa muncitoare si elevii de la alte licee care vroiau sa se faca ofiteri in ultima secunda. Daca era nevoie, schimbau productia de masini de spalat in productia de armament, precum la Cugir, iar fabricile de tigari se puteau transforma in 48 de ore in fabrici de cartuse. Propunerea de avansare in rezerva poate veni de la un centru militar judetean sau de la MApN, de la un birou de evidenta a cadrelor in rezerva. Am dorit sa clarificam toate aceste aspecte mai putin luminate din copilaria, adolescenta si tineretea lui Gabriel Oprea, iar in acest sens am inaintat cateva intrebari prin intermediul Biroului de presa al Ministerului de Interne si la recomandarea purtatorului de cuvant, comisarul de politie Monica Dajbog.

acum 61 luni (16 Jul 2015)

Colegii nu isi amintesc figura lui Gabriel Oprea din timpul scolii de ofiteri de la Sibiu si nu cunosc pe nimeni din "promotia 1983" care sa fi ajuns general cu mai multe stele asa cum s-a intamplat cu vicepremierul. Ei cred ca aceasta distinctie militara foarte inalta poate fi obtinuta cu sprijin politic, se datoreaza functiilor publice detinute de Oprea si denota orgoliu cazon. Misterul vietii lui Oprea este amplificat de faptul ca nimeni nu isi aminteste ca vicepremierul sa se fi nascut in localitatea indicata in propria biografie.

Exista in acest moment multe semne de intrebare referitoare la viata si cariera liderului UNPR, Gabriel Oprea. In urma unei investigatii derulate in mai multe localitati, am aflat ca primii sai ani de studiu, in care nu s-a evidentiat in vreun fel printre colegi, nu ii recomandau cariera militara de azi incununata cu patru stele de general. Nici colegii sai de la scoala de ofiteri din Sibiu, pe care i-am intervievat si care astazi sunt pensionati cu grade mult mai mici, nu isi amintesc figura din tinerete a lui Oprea. Acesta nu a urmat o arma de prestigiu care sa ii dea posibilitatea de a se remarca in operatiuni militare de anvergura.

Criteriile de promovare a lui Gabriel Oprea la Bucuresti in Ministerul Apararii sunt neclare din moment ce repartitia venea in plic si nu putea fi contestata de camarazii sai. Colegii sai de la Scoala Militara de ofiteri activi din Sibiu (astazi denumita Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu") nu stiu un alt militar - in afara lui Gabriel Oprea - care sa fi dobandit gradul de general cu doua stele cat timp a fost ofiter activ. Iar gradele pe care le-a obtinut de cand a trecut in rezerva tin de conexiunile sale politice si de orgoliu, cred fostii colegi ai actualului vicepremier.

Nimeni nu il vrea de fiu al satului

Prima oprire pe firul vietii vicepremierului: comuna Fundulea - localitate aflata aproape de Bucuresti - si unde, potrivit propriului CV, la 1 ianuari... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro