Semnele cancerului de colon si de rect. Investigatia medicala care diagnosticheaza cancerul fara biopsie clasica

Semnele cancerului de colon si de rect. Investigatia medicala care diagnosticheaza cancerul fara biopsie clasica

Desi considerat ca apare, in mod clasic, dupa varsta de 50 de ani, se observa o crestere a frecventei aparitiei lui la persoanele tinere, devenind unul dintre cele mai frecvente 10 cancere ce apar in intervalul de varsta 20-50 de ani. Acest lucru este realizat cu ajutorul unui colonoscop, un tub subtire si flexibil dotat cu un sistem de lentile, cu capacitate de marire ori vizualizare high-definition, ce transmite informatia video de la nivelul mucoasei intestinului, printr-un senzor, la un video-procesor care o recompune, pentru a fi vizualizata pe un monitor de catre medicul care efectueaza procedura", adauga dr. Dupa varsta de 45-50 de ani orice persoana din populatia generala, fara simptome de alarma sau fara rude cu antecedente de cancere ale tubului digestiv si considerate astfel cu risc scazut, trebuie sa efectueze o colonoscopie de rutina. "Daca aveti istoric familial de cancer de colon (rude de gradul I sau II) sau de cancere ale colonului asa-zise ereditare (polipoza adenomatoasa familiala sau cancerul non-polipozic ereditar, va incadrati intr-o grupa cu risc crescut si astfel trebuie sa efectuati colonoscopia cu circa 10 ani inaintea varstei la care cancerul a fost diagnosticat prima data in familia dumneavoastra", recomanda medicul.

acum 36 luni (23 Aug 2017)

Desi considerat ca apare, in mod clasic, dupa varsta de 50 de ani, se observa o crestere a frecventei aparitiei lui la persoanele tinere, devenind unul dintre cele mai frecvente 10 cancere ce apar in intervalul de varsta 20-50 de ani.

Simptomele cancerului de colon nu sunt intotdeauna evidente si pot fi puse pe seama altor afectiuni necanceroase (de exemplu: hemoroizi, sindromul colonului iritabil, constipatia cronica etc.), mai ales ca in stadiile incipiente, pacientii nu au simptome aproape deloc.

De aceea, de multe ori, diagnosticul este pus prea tarziu, in stadii avansate, in care boala a metastazat.

In prezent, este posibila depistarea leziunilor precanceroase sau canceroase ale colonului si rectului, chiar in timpul colonoscopiei, fara a mai fi nevoie de biopsia clasica, printr-o tehnologie noua.

Biopsia optica reprezinta o biopsie virtuala ce este, la ora actuala, cea mai rapida cale de detectare a cancerului, lucru posibil printr-un dispozitiv minuscul atasat la colonoscop, intr-un mod minim invaziv pentru pacienti. Aparatul este utilizat in cele mai prestigioase spitale si clinici din lume, iar de curand, este accesibil si in Romania, in clinica Bio-Medica.

Modificari ale tranzitului si scadere nedorita in greutate

Cancerul de colon poate fi anuntat de multe simptome. Colonul propriu-zis are o lungime de aproximativ 1.5-1.8 metri, dintre care ultimii circa 15 centimetri sunt reprezentati de rect (incluzand si canalul anal si aparatul sfincterian), nivel la care se formeaza bolul fecal eliminat prin efortul de defecatie", explica dr. Cele generale pot include: lipsa poftei de mancare, scaderea capacitatii de efort fizic si intelectual (astenia fizica si psihica) ce pot traduce o anemie prin pierderi cronice de sange (fier), scaderea in greutate, in ciuda unui aport alimentar obisnuit. "Modificari de tipul constipatiei,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro