SEMNAL de ALARMA. Succesul economic ar putea duce la disparitia unor limbi minoritare

SEMNAL de ALARMA. Succesul economic ar putea duce la disparitia unor limbi minoritare

Tatsuya Amano, care studiaza de obicei ratele de disparitie a speciilor de animale, spune ca aproximativ 25% din limbile vorbite pe plan mondial sunt in prezent amenintate. Ei spun ca, in America de Nord, limbi precum Upper Tanana - vorbita de mai putin de 25 de persoane in Alaska - sunt pe punctul de a disparea pentru totdeauna.

acum 123 luni (3 Sep 2014)

Cele mai amenintate sunt limbile minoritare vorbite in cele mai dezvoltate regiuni ale planetei, precum America de Nord, Europa si Australia, informeaza bbc.co.uk.

Autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of the Royal Society B, spun ca eforturile de protejare a acestor limbi trebuie sa se concentreze pe aceste teritorii.

Tatsuya Amano, care studiaza de obicei ratele de disparitie a speciilor de animale, spune ca aproximativ 25% din limbile vorbite pe plan mondial sunt in prezent amenintate.

Potrivit cercetatorilor, cu cat o tara are mai mult succes din punct de vedere economic, cu atat mai repede dispar limbile ei minoritare.

Ei spun ca, in America de Nord, limbi precum Upper Tanana - vorbita de mai putin de 25 de persoane in Alaska - sunt pe punctul de a disparea pentru totdeauna.

In Europa, limbi precum Ume Sami din Scandinavia si dialectul Auvergnat din Franta dispar cu rapiditate din vorbirea curenta.

Cercetatorii au descoperit ca si limbile din Himalaya sunt amenintate, precum Bahing din Nepal, care mai este vorbita in prezent de opt persoane.

"Aceste tari cunosc o crestere economica rapida, asadar, in viitorul apropiat, acele limbi se vor confrunta cu riscul de extinctie", spune Tatsuya Amano.

Oamenii de stiinta cer statelor ca eforturile de conservare a limbilor minoritare sa se concentreze in regiunile mentionate.

Potrivit autorilor studiului, eforturile depuse pentru protejarea unor limbi, precum dialectul scotian din Marea Britanie, reprezinta un bun exemplu al unei strategii de succes. ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro