Semnal de alarma: Romanii au dezvoltat rezistenta la antibiotice. Unde poate duce asta si cum vrea Ministerul Sanatatii sa limiteze consumul

Semnal de alarma: Romanii au dezvoltat rezistenta la antibiotice. Unde poate duce asta si cum vrea Ministerul Sanatatii sa limiteze consumul

Concret, peste 600.000 de romani iau zilnic antibiotice, media fiind de 12 zile de tratament pentru fiecare cetatean de la noi, a apreciat profesorul Gabriel Popescu, infectionist la Institutul Matei Bals si consilier in Ministerul Sanatatii, punctand ca un consum excesiv de antibiotice vine cu o serie de riscuri nu doar pentru persoana care le ia, dar si pentru cei din jur. Cert este ca un pacient care pleaca de la noi din spital ajunge, in prezent, intr-o rezerva atunci cand e dus la un spital din strainatate, tocmai pentru ca aceste bacterii rezistente sa nu se transmita, ele exista mai mult la noi decat in alte tari", a aratat Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, adaugand ca unul dintre ordinele de ministru aflate in pregatire sta la baza unui program de prescriere judicioasa a antibioticelor.

acum 78 luni (21 Nov 2016)

Asa se face ca infectiile din spitale, in special cu Clostridium, devin foarte greu de invins si ajung mortale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca este o problema globala si ca daca nu luam masuri, peste 34 de ani 10 milioane de oameni vor muri rapusi de bacterii imune la antibitoce.

Pentru a pune punct acestor situatii, dar mai ales pentru a limita consumul de antibiotice din Romania (ocupam locul doi la nivel european din acest punct de vedere-n.r.), Ministerul Sanatatii a dat startul unei campanii de informare, ce vizeaza nu doar populatia generala, ci si personalul medical.

Concret, peste 600.000 de romani iau zilnic antibiotice, media fiind de 12 zile de tratament pentru fiecare cetatean de la noi, a apreciat profesorul Gabriel Popescu, infectionist la Institutul Matei Bals si consilier in Ministerul Sanatatii, punctand ca un consum excesiv de antibiotice vine cu o serie de riscuri nu doar pentru persoana care le ia, dar si pentru cei din jur.

Mai exact, studiile au aratat ca in ultimii ani, eficienta antibioticelor a scazut treptat, germenii devenind din ce in ce mai rezistenti la medicamente, chiar si la cele de ultima generatie, folosite la nivel european, fapt care ii ingrijoreaza pe specialisti.

"Anul acesta, ca si in anii precedenti, Centrul European pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile a emis ca principala alerta rezistenta fata de ultimele medicamente antibiotice, ultima linie - Colistin, fata de care deja bacteriile au rezistenta mai mica sau mai mare. Noi suntem printre tarile care au dezvoltat o astfel de rezistenta, chiar daca in ultimele sase luni s-au facut pasi, aceasta campanie vrea sa scoata in evidenta importanta de a folosi antibiotice doar cand e necesar", a explicat profesorul Gabriel Popescu intr-o conferinta de presa la Ministerul Sanatatii. In acest context, am constatat ca exista foarte multe asteptari legate de medicii de familie si de necesitatea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro