Seful misiunii FMI pentru Romania: Estimam un deficit bugetar de 3,7%, in acest an

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza un deficit bugetar de 3,7% pentru acest an si de 3,9% pentru 2018, a declarat, vineri, seful misiunii FMI pentru Romania, Reza Baqir, potrivit Agerpres. Diferenta dintre estimarile Comisiei Europene si cele ale Romaniei in ceea ce priveste deficitul bugetar pentru 2017 este rezultatul aplicarii unor metodologii diferite de estimare, dar autoritatile romane si-au asumat un program de guvernare care va respecta tinta de deficit de sub 3% din PIB, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

acum 83 luni (18 Mar 2017)

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza un deficit bugetar de 3,7% pentru acest an si de 3,9% pentru 2018, a declarat, vineri, seful misiunii FMI pentru Romania, Reza Baqir, potrivit Agerpres.

"Pentru anul acesta, estimam ca, daca nu se iau alte masuri in afara de cele incluse deja in buget, deficitul proiectat va fi de 3,7% din PIB. Informatiile noastre la acest moment se bazeaza pe ceea ce s-a inclus cu privire la anul 2018 in bugetul anului 2017 si pe efectele unor politici care sunt deja luate in considerare, cum ar fi majorarea punctului de pensie care trebuie sa intre in vigoare in cursul acestui an", a spus Reza Baqir, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, pe termen mediu, pentru a avea o pozitie confortabila, un deficit in jur de 1,5% din PIB este suficient pentru a pastra datoria publica pe o traiectorie descendenta. "Un deficit de 2,3% din PIB pentru anul acesta si de 2% pentru 2018 ar contribui la atingerea acestui scop. Pentru 2018, un deficit de 2,3% din PIB ar fi ceea ce economistii numesc opozitie neutra din punct de vedere fiscal", a aratat oficialul FMI.

La inceputul lunii martie, Ministerul Finantelor Publice a dat asigurari ca Romania va respecta tinta de deficit de sub 3% din PIB. Diferenta dintre estimarile Comisiei Europene si cele ale Romaniei in ceea ce priveste deficitul bugetar pentru 2017 este rezultatul aplicarii unor metodologii diferite de estimare, dar autoritatile romane si-au asumat un program de guvernare care va respecta tinta de deficit de sub 3% din PIB, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro