Seful IPJ Bistrita-Nasaud: "Politistii sa-si faca treaba indiferent ce telefon ar primi"

"Adevarul": La nivel national sunt in jur de 600.000 de dosare cu autor necunoscut, cum vi se pare acest numar? Cei 34 au avut parte de o pregatire de 6 saptamani de instruire la Scoala de Politie din Cluj-Napoca, unde au invatat notiunile de baza. Un agent debutant de politie are un salariu de baza in jur de 1.300 de lei, bani in mana 2.000 de lei. Toate posturile si sectiile de politie din mediul rural au in dotare cel putin un autoturism de serviciu, sunt dotate cu calculatoare, cu imprimante, conectate la bazele noastre de date si ale colaboratorilor nostri. De 17 ani, ucigasul e de negasit Seful IPJ Mures, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: "Este foarte important ca nu au fost ascunse" Crimele in serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. "Nu exista crima perfecta, ci politisti neputinciosi" Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a marturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a ramas nerezolvat Seful de politie in judetul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: "Eu cred ca masurile privative de libertate educa" Cat de primitiva era cercetarea penala in Romania anilor '90. "Se lucra cu film alb-negru cu blit si cu gentuta la brau" Seful Politiei Brasov despre dezastrul de pe DN 1 catre Bucuresti: "Ne injura, dar nu inteleg ca nu se poate altfel" Aurelian Ciocirlan, seful inspectoratului de politie cu 14.000 de dosare la sertar: "Este o cifra extraordinar de mare" Fostul sef al IPJ Gorj: "Scandalurile politice au influentat tot mai putin activitatea Politiei, pentru ca DNA si-a intrat in rol" Durerea unei familii care si-a pierdut fiul intr-un atac mafiot: "De 13 ani asteptam ca ucigasii lui Cosmin sa fie gasiti" Ioan Scripniciuc, seful Politiei Iasi, despre politicieni versus politisti: "Daca vad ca-i tii la distanta, nu mai incearca" Seful Politiei Romane, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut si despre cazul Gigina. Daca oamenii vin la serviciu, cred ca-i ok" Seful Politiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat dupa moartea lui Gigina si care este vina Sistemului in relatia cu tara Metoda "3 lovituri si 25 de ani" aplicata in Canada pentru reducerea numarului de infractori care recidivau.

acum 91 luni (8 Nov 2016)

"Adevarul": La nivel national sunt in jur de 600.000 de dosare cu autor necunoscut, cum vi se pare acest numar?

Claudiu Jurcan: As prefera sa nu ma pronunt cu privire la numarul inregistrat la nivel national.

In Bistrita-Nasaud sunt inregistrate peste 3.500 de dosare cu autor necunoscut (AN). Este vorba despre 3.800 de parti vatamate. Noi tratam fiecare dosar penal, fie ca este vorba de cele cu autor cunoscut, fie de cele cu autor necunoscut, cu maxima responsabilitate. Din cate cunosc, in inspectoratul nostru este vorba despre cifra de pana in 2.000 de dosare penale.

Aveti personal desemnat care se ocupa de aceste dosare?

Toti politistii care au aviz de Politie Judiciara instrumenteaza dosare si cu autori necunoscuti, si cu autori cunoscuti. Se efectueaza analize periodic cu procurorii de caz. Tratam cu prioritate dosare penale unde este vorba despre fapte mai grave, cu prejudiciu ridicat, cu mod de operare deosebit.

Ne puteti da un astfel de exemplu?

Am avut anul trecut mai multe dosare penale cu autor necunoscut, care se foloseau de cunoscuta metoda "accidentul". Am destructurat un numar de trei grupari infractionale care actionau din penitenciarele din tara. Mare parte din sumele de bani erau deja cheltuite de aceste persoane si de persoane din anturajul lor. De asemenea, am avut mai multe fapte in cursul anului trecut: sapte fapte de talharie cu autor necunoscut, petrecute pe raza municipiului Bistrita.

Care este cel mai vechi cu autor necunoscut, in care a fost identificat faptasul? Este vorba despre o infractiune de braconaj si nerespectarea armelor si munitiilor, inregistrat in anul 2011. Autorul a fost retinut, arestat, iar in prezent se afla la dispozitia instantei de judecata. A fost o munca destul de complexa: audieri de martori, expertize, multe ore de munca, colaborare foarte stransa cu procu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro