Seful DIPI, Rares Vaduva, ACUZAT de DNA pentru distrugere de probe care l-ar fi inculpat pe fostul ministru Gabriel Oprea - surse

Potrivit procurorilor DNA, in ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor. De asemenea, in perioada 2014 - 2015, inculpatul Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume, si anume de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

acum 46 luni (29 Aug 2016)

UPDATE: Rares Vaduva, actualul sef al DIPI - serviciul secret al Internelor - este urmarit penal pentru favorizarea faptuitorului, abuz in serviciu, obstructionarea Justitiei, fals intelectual, uz de fals, delapidare. Intre altele, ar fi transmis un ordin pentru ascunderea probelor din dosarul in care au fost inculpati pentru deturnari de fonduri fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, si fostul sef DIPI, Nicolae Gheorghe, spun surse judiciare. a refuzat, cu incalcarea legii, sa inceapa procedura de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosar, astfel incat sa fie excluse o serie de probe ce ar fi sustinut acuzatiile aduse de procurori, in respectiva cauza penala.

Potrivit DNA, "in prioada 2014-2015, persoane cu functii de conducere in cadrul ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) - au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative.

Clasificarea informatiilor, modalitatea de a ascunde deturnarea fondurilor

"Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea institutiei au dispus clasificarea unor informatii si inregistrarea unor inscrisuri in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, desi divulgarea lor nu ar fi fost de natura sa produca daune securitatii nationale.

-----

Potrivit DNA, banii DIPI destinati actiunilor operative ale serviciului secret al Ministerului de Interne au fost cheltuiti nelegal pentru un autoturism de lux, marca Audi A8, cu care sa se deplaseze ministrul Gabriel Oprea, pentru dotarea biroului ministrului cu canapele de lux si cu jacuzzi. Tot din banii DIPI, seful serviciului secret Nicolae Gheorghe i-a cumparat cadouri ministrului, cum ar fi parfum de 3.700 de lei sau un ceas de 5.000 de lei . In declaratiile date la DNA ar fi acoperit deturnarile de fonduri operative de la DIPI de care erau acuzati Oprea si Gheorghe. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro